Manuscrisele de la Marea Moarta sunt acum accesibile tuturor in format electronic, gratie colaborarii dintre Muzeul Israelului si Google.

Manuscrisele, descoperite intre 1947 si 1956, au fost ascunse de cei care le-au scris in pesterile de la Marea Moarta in jurul anilor 70 d.Hr., cand romanii au distrus templul din Ierusalim, scrie Bloomberg.com.

Pana acum, parti ale acestor manuscrise au fost expuse in aripa "Sanctuarul Cartii" a Muzeului Israelului, fiind schimbate la fiecare 3-4 luni pentru a evita deteriorarea. Din acelasi motiv, publicul larg putea observa doar un facsimil al Marelui Sul al lui Isaiah.

Acum, insa, cu ajutorul aplicatiei Google de pe site-ul Muzeului din Israel, toate manuscrisele pot fi vizualizate. In plus, aplicatia include o traducere in engleza a acestor texte. Varianta electronica a manuscriselor poate fi accesata aici.

La Muzeul din Israel sunt gazduite 8 suluri, iar dintre acestea au fost digitalizate 5: Cartea lui Isaia, Cartea Razboiului, Sulul Tempului, Comentariul la Cartea lui Habakkuk si Regulile Comunitatii.

Proiectul, ce a costat 3,5 milioane de dolari, face parte din campania Google de expunere a unor imagini de la Muzeul Yad Vashem dedicat Holocaustului si vizeaza publicarea online a unor poze ale manuscriselor pentru a putea fi studiate de publicul larg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.