Scualamina, o substanta sintetizata de ficatul rechinilor, ar putea fi folosita pentru a combate anumite virusuri umane, precum virusul hepatitei si cel al febrei galbene, au anuntat cercetatorii americani.

Proprietatile antibiotice ale scualaminei erau deja cunoscute inca de la descoperirea acestei substante, in anul 1993, insa acest studiu, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Science, este primul care a examinat impactul ei potential asupra virusurilor.

Cercetatorii de la Universitatea Georgetown din Washington au descoperit ca aceasta substanta reuseste sa limiteze raspandirea infectiilor virale la animale si, in unele cazuri, chiar sa le vindece.

Testele de laborator au aratat ca substanta poate "sa inhibe infectarea celulelor sanguine de catre virusul febrei Dengue, ca si infectarea celulelor ficatului uman cu hepatita B si D", se afirma in concluziile acestui studiu, transmite MEDIAFAX.

Testele efectuate pe animale au aratat rezultate similare in ceea ce priveste febra galbena si virusul encefalitei ecvine de Est (EEE), dar si pentru un tip de herpes care afecteaza rozatoarele.

"Este vorba de o substanta promitatoare care, in principiul ei activ si in structura ei chimica, nu are nimic in comun cu alte substante studiate in prezent pentru tratarea virusurilor", a declarat profesorul Michael Zasloff, descoperitorul scualaminei.

Profesorul Zasloff considera ca dozajul ideal de scualamina nu a fost inca determinat cu precizie, insa medicii vor sa inceapa in curand primele teste pe pacienti umani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.