Autoritatile bulgare vor distruge aproximativ 200 de kilograme de ciuperci culese recent si contaminate cu cesiu, element chimic care a contaminat solul bulgar dupa accidentul nuclear de la Cernobil, in 1986, a anuntat joi agentia pentru siguranta alimentara.

Ciupercile - bureti teposi (Hydnum repandum, n.red.) - au fost culese in muntii Rodopi (sud), unde terenul este, pe alocuri, contaminat cu Cesiu-137, al carui timp de injumatatire este de 30 de ani, a detaliat agentia intr-un comunicat, citat de AFP.

Cantitati mici din acest element radioactiv au fost descoperite la inceputul anului de autoritatile britanice care au importat ciuperci din Bulgaria. Agentia pentru siguranta alimentara bulgara a impus, din mai, analize periodice in cazul acestei varietati de ciuperci culese din natura, informeaza MEDIAFAX.

Norul radioactiv provenit de la accidentul de la Cernobil (Ucraina, fosta URSS) in aprilie 1986, a traversat vestul si sudul Bulgariei, depunand pe sol in special Cesiu-137 si Cesiu-134. Ciupercile se numara printre organismele cele mai vulnerabile deoarece absorb elementele din sol, ca cesiu, potrivit expertilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.