Barbatii se confrunta cu o scadere a concentratiei de testosteron - hormonul masculin - dupa ce devin tatici, potrivit unui studiu publicat luni, ale carui concluzii sugereaza ca barbatii ar fi astfel programati biologic pentru a avea grija de copiii lor.

Pentru acest studiu au fost monitorizati 624 de barbati cu varstele cuprinse intre 21-26 de ani, timp de patru ani, in Filipine. In aceasta perioada, aproximativ o treime dintre participanti au inceput o relatie stabila cu o partenera si au devenit tatici pentru prima data.

"Barbatii care, la inceputul studiului, aveau un nivel ridicat de testosteron aveau mai multe sanse de a deveni tatici in comparatie cu ceilalti, dar, dupa ce au procreat, concentratia acestui hormon a scazut semnificativ in cazul lor", a precizat Lee Gettler, de la Northwestern University, unul dintre autorii studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"A fi tata si constrangerile asociate cu venirea pe lume a bebelusului solicita o importanta modificare emotionala, psihologica si fizica, iar studiul nostru indica faptul ca un barbat poate cunoaste o schimbare biologica substantiala pentru a-l ajuta sa faca fata acestor exigente", a explicat Lee Gettler, potrivit MEDIAFAX.

  • Fenomenul poate fi observat si in cazul multor alte specii de animale, ale caror masculi ajuta la cresterea urmasilor lor, a declarat Christopher Kuzawa, profesor de antropologie la Northwestern University, din statul american Illinois, unul dintre autorii studiului.

Testosteronul stimuleaza virilitatea si ii stimuleaza pe masculii aflati in competitie pentru a se imperechea. Dupa nasterea puilor, organismul masculilor reduce secretia acestui hormon - si deci a nevoilor sexuale - pentru a permite masculilor sa isi asume partea lui de responsabilitati legate de urmasi, fara a mai fi acaparat de acea lupta pentru imperechere, a declarat Christopher Kuzawa.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.