Arheologii de la Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova au descoperit, in localitatea Paulesti, situata la cativa kilometri de Ploiesti, doua morminte vechi de 4.500 de ani si unul vechi de o mie de ani, acesta din urma apartinand cel mai probabil unui membru al unei populatii nomade.

Arheologii au facut sapaturi la marginea padurii din localitatea prahoveana Paulesti, la cativa kilometri de Ploiesti si foarte aproape de Drumul National 1 pentru descarcarea arheologica a zonei in vederea efectuarii unei investitii.

In ruma acestor sapaturi, au fost descoperite trei morminte, dintre care doua vechi de 4.500 de ani si unul datand din urma cu un mileniu, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX arheologul Alin Franculeasa, care conduce lucrarile de descarcare arheologica a zonei.

Cele trei morminte au fost descoperite in doi tumuli, in unul dintre tumuli aflandu-se, laolalta, cele doua morminte vechi de 4.500 de ani.

Arheologul Alin Franculeasa a precizat ca "cea mai interesanta" dintre aceste descoperiri este mormantul vechi de un mileniu.

In interiorul acestui mormant au fost descoperite ramasitele unui om inhumat in pozitie asemanatoare crestinilor, iar alaturi de ramasitele umane au fost descoperite resturile unui cal, respectiv capul si picioarele animalului, precum si copitele acestuia, ceea ce ii face pe arheologi sa presupuna ca mormantul apartine unui membru al pecenegilor, populatie nomada care a trait in secolele X- XI.

In acelasi mormant au fost descoperite mai multe obiecte din fier, respectiv varful unei sageti, o zabala si un harnasament.

Arheologul Alin Franculeasa a spus ca nu este exclus ca in aceeasi zona sa fie descoperite si alte morminte foarte vechi, arheologii continuand descarcarea de sarcina arheologica a zonei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.