Consumerismul in crestere din China si legile relaxate privind fildesul sunt cele mai noi pericole la adresa populatiilor de elefanti din Africa, arata un raport recent.

Vanarea elefantilor si altor specii a crescut in Africa centrala, iar produsele din acestea ajung pe pietele asiatice. Esmond Martin si Lucy Vigne, autorii raportului prezentat in cadrul Conventiei pentru Comert International cu Specii Periclitate in Geneva, au vizitat fabrici de fildes si magazine de desfacere in China.

Ei au comparat rezultatele cu alte date colectate in alte vizite din 1985 pana in prezent. In ciuda legilor care controleaza vanzarea fildesului in Chinam, industria infloreste, iar cea mai mare parte – in afara legii.

“Autoritatile chineze au realizat in 2004 un sistem in care fiecare bucata de fildes trebuie sa aiba un card de identificare. Ce am gasit noi in sudul Chinei este ca 63% din cel putin 6.500 de bucati de fildes la vanzare nu aveau card de identificare, deci erau ilegale”, spune unul dintre autori.

In 2008, China a importat 62 de tone de fildes de elefant din Africa de Sus, Botswana si Namibia, potrivit Reuters.

Din cele 80 de magazine vizitate de autorii studiului, doar opt aveau carduri de identificare. “Probabil doua treimi din fildesul vandut in sudul Chinei este ilegal”, spune Martin, care monitorizeaza vanzarea de fildes de elefant si corn de rinocer in toata lumea.

“Cand am fost prima data in China, in 1985, 99% din fildes era vandut strainilor. Acum, de departe majoritatea cumparatorilor sunt chinezi, intrucat chinezilor le place fildesul, iar acum au destui bani sa cumpere”
, explica acesta.

El este ingrijorat de cresterea preturilor la fildes, care duce, implicit, la vanarea a tot mai multi elefanti. “Costa aproximativ 750 de dolari kilogramul, comparativ cu 300-400 de dolari in urma cu cativa ani”, spune Martin.

Citeste si:
Un exemplar unic de zebră fără dungi a fost găsit în Namibia
Un exemplar unic de zebră...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.