Ascunse printre blocurile de apartamente chic de milioane de dolari si mall-urile din centrele urbane ale Hong Kong-ului, se afla o serie de locuinte, dintre care unele nu depasesc marimea unui cosciug si care sunt numite de multi asiatici "casa (dulce casa)".

Mak, in varsta de 72 de ani, locuieste in aceasta locuinta cosciuc care da in cartierul Wan Chai de zece ani incoace. Suprafata spatiului sau de locuit nu este mai mare decat un pat dublu si este suficient de inalta cat sa stea in fund, scrie CNN.

"Nimeni nu vrea sa locuiasca aici, insa avem nevoie sa supravietuim. (...) Este la un pas de a locui in strada", explica Mak, care lucreaza ca portar aproape de Times Square.

Poreclite "case cosciug" din cauza asemanarilor, aceste incinte de 4 metri patrati sunt doar una din multele variante de locuinte "low-cost" din oras. O alta varianta de locuinta pentru saraci este "casa cusca", care se aseamana cu niste cotete de animale.

In cladirea prost ventilata in care locuieste Mak mai stau alte circa 20 de persoane, toti impartind o singura baie comunala, care tine si loc de dus. Spatiile de dormit din aceste cladiri sunt asezate una deasupra celeilalte ca sertarele unui dulap de bucatarie, iar chiria este de circa 150 de dolari pe luna.

"Persoanele care locuiesc in aceste case sunt stigmatizate pentru ca ceilalti oameni cred ca ele fac acest lucru pentru ca sunt lenese, insa asta este departe de adevar. (...) Deseori ceea ce castiga muncind multe ore este prea putin", a explicat Sze Lai San, un asistent social din Hong Kong.

In Kong Hong exista peste 1,2 milioane de persoane care traiesc in saracie potrivit unor statistici date de guvern. Totodata, in Hong Kong traiesc peste 300.000 de persoane care asteapta sa primeasca o locuinta sociala de la stat, si chiar daca perioada medie de asteptare pentru o astfel de locuinta este de trei ani, multi dintre acestia o asteapta in astfel de "case cosciug" sau "case cusca" si peste 10 ani.

Citeste si: Preturile alimentelor au explodat. Unde se va ajunge?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.