Administrarea unei singure pilule antiretrovirale pe zi poate sa reduca cu doua treimi riscul de infectare cu virusul HIV la persoanele heterosexuale, potrivit concluziilor a doua studii realizate in Africa.

Michel Sidibé, directorul executiv al ONUSIDA, a salutat imediat aceasta "descoperire stiintifica majora, care reconfima rolul esential pe care tratamentul antiretroviral trebuie sa il joace in lupta contra maladiei SIDA".

Cele doua studii - unul realizat de Universitatea din Washington, iar celalalt, de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Atlanta - au fost realizate in Botswana, Kenya si Uganda.

Studiul TFD2, realizat de CDC Atlanta, a monitorizat 1.219 femei si barbati heterosexuali din Botswana, neinfectati, care au primit fie o pilula de tenofovir/emtricitabina pe zi, fie un placebo. Pilula a redus cu 63% riscul de infectare cu HIV, in comparatie cu grupul care a primit placebo, scrie MEDIAFAX.

Studiul realizat de Universitatea din Washington, Partners PrEP, a monitorizat 4.758 de cupluri heterosexuale serodiscordante (doar unul dintre partenerii de cuplu era infectat) in Kenya si Uganda. Persoanele neinfectate primeau fie tenofovir, fie un amestec de tenofovir si emtricitabina, fie un placebo.

In primul caz, riscul de infectare a fost redus cu 62% in raport cu grupul care primea placebo, iar in al doilea caz, acest risc a scazut cu 73%.

Studiul CDC Atlanta trebuia sa fie publicat la Roma, saptamana viitoare, cu ocazia unei conferinte despre cercetarile din domeniul SIDA, insa lansarea lui a fost devansata din cauza publicarii neasteptate a studiului realizat de Universitatea din Washington.

  • Un studiu precedent, efectuat pe cupluri serodiscordante de barbati, publicat in noiembrie 2010, a evidentiat o reducere cu 44% a riscului de infectare cu HIV la persoanele care primeau un amestec de tenofovir si emtricitabina.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.