Oamenii de stiinta din Cambdridge au descoperit ca exista 60 de mutatii genetice in fiecare persoana.

Desi pare o opera SF, cercetatorii au descoperit ca avem mai multe in comun cu personajul din filmele X-men, mai mult decat am putea crede. Se pare ca oameni insumeaza 60 de mutatii in genele lor si desi, ne lipsesc superputerile lui Wolverine, rezultatele sunt uimitoare.

Descoperirile facute la Institutul Wellcome Trust Sanger din Cambridge si alte doua institutii din Canada si SUA arata ca genomul uman sufera mutatii care duc la schimbari in lantul ADN-ului nostru, care nu exista nici la tata nici la mama.

In plus, s-a dovedit ca mutatiile pe care le primim de la parinti difera semnificativ de la persoana la persoana, astfel incat este posibil ca unul sa primeasca de la tata 90% din mutatii, iar altul numai 23%, dupa cum indica un studiu realizat la o familie, scrie dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta au masurat direct numarul mutatiilor in doua familii, folosind secvente genetice din cadrul proiectului "1000 de Genomi". Rezultatele studiului au aratat si ca genomii umani sunt schimbati prin mutatii. Astfel, ADN-ul este alterat de diferentele ce provin din codul parintilor nostri. Mutatiile care apar in sperma sau ovule vor fi unele noi, ele nu se gasesc si la parinti.

"Noi, ca geneticieni am ajuns la teoria ca rata mutatiilor ar putea fi diferita intre sexe sau persoane. Stim acum ca in anumite familii cele mai multe mutatii provin de la mama, in altele de la tata.

Asta este o surpriza pentru ca cei mai multi oameni se asteapta ca mutatiile sa provina de la tata, datorita numarului suplimentar de modificari pe care le sufera un genom pana devine un spermatozoid, spre deosebire de ovul", a explicat Dr Matt Hurles din cadrul Institutului Wellcome Trust Sanger, co-autorul studiului realilzat impreuna cu cercetatorii din Montreal si Boston.

Descoperirile neasteptate au aparut in urma studierii a doua familii formate din doi parinti si un copil, relateaza Eurekalert.org. Cercetatorii au cautat mutatii noi prezente in ADN-ul copiilor, care insa lipseau in cel al parintilor. Ei au studiat aproape 6000 de posibile mutatii in secventele genetice.

Citeste si:
Hugh Jackman si Patrick Stewart vor intra in Cartea Recordurilor
Hugh Jackman si Patrick...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.