Omenirea a cucerit Everestul si a aterizat pe Luna, dar, desi tindem sa credem ca suntem mai buni decat predecesorii nostri, se pare ca fizic suntem mai mici. Expertii de la Universitatea Cambridge spun ca omul modern este cu 10% mai scund si mai slab decat stramosul sau vanator-culegator.

Si ca si cum asta nu ar fi de ajuns, se pare ca si creierul nostru este mai mic.

Declinul a avut loc de-a lungul ultimilor 10.000 de ani, principalele cauze fiind inclinatia spre agricultura, cu diete mai sarace si urbanizarea, care compromite sanatatea. Teoria se bazeaza pe ramasite umane fosilizate gasite in Africa, Europa si Asia.

"Putem observa ca oamenii au evoluat continuu dar modificarea marimii corpului nu a fost substantiala pana acum 10.000 de ani. Intrebarea este de ce s-a intamplat asta tocmai atunci", spune Martha Lahr, expert in evolutia umana.

Perioada in care s-a petrecut aceasta schimbare se pare ca ar coincide cu transformarea tot mai multor triburi de vanatori-culegatori in agricultori. Desi agricultura oferea destula hrana, gama de alimente s-a restrans si a lasat loc deficientelor de vitamine si minerale, transmite MEDIAFAX.

Totusi, extinderea activitatilor agricole nu explica si micsorarea creierului. Acesta masura in urma cu 20.000 de ani aproximativ 1.500 de centimetri cubi. Media marimii creierului omului modern este de 1.350 de centimetri cubi, diferenta fiind de marimea unei mingi de tenis. Dar aceasta transformare nu inseamna ca suntem mai putin inteligenti, ci doar ca am invatat sa ne folosim mai bine resursele.

"Micsorarea creierului inseamna o eficienta mai mare, economisind energie, la fel ca in cazul procesorului unui calculator", explica Martha Lahr.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.