Oamenii de stiinta japonezi au observat ca femelele fluture, care se imperecheaza o singura data in viata, au un modalitate simpla de a evita "admiratorii" nedoriti: isi inchid aripile.

Inchizandu-si aripile, femelele fluture din specia Lycaena phlaeas isi ascund modelele si culorile vii de pe aripi, astfel devenind mai putin vizibile in fata masculilor, scrie BBC Nature. Femele acestei specii de fluturi se imperecheaza o singura data in viata.

Pe langa faptul ca am observat ca femelele din specia Lycaena phlaeas isi inchideau deseori aripile cand masculi ai aceleasi specii se aflau in apropiere de ele, "am mai vazut ca ele isi inchideau aripile mai rar decat alte specii de fluturi din apropiere", a declarat Jun-Ya Ide, de la Institutul de Tehnologie Kurume din Fukuoka, cercetatorul ce a condus echipa care a efectuat studiul. Sutidul a fost publicat in revista Ethology.

"Incercarile persistente de imperechere" venite din partea masculilor pot rani delicatele femele fluture, spune profesorul Ide, care crede ca inchiderea aripilor este o stradegie prin care evita "hartuirile".

Pentru a demonstra acest lucru profesorul Ide a facut un experiement: a adus in apropierea mai multor femele un mascul din specia Lycaena phlaeas si a observat ca femelele care se imperecheasera deja isi inchideau aripile, in schimb cele virgine si le lasau deschise.

"Astfel, am ajuns la concluzia ca deodata ce femelele nu mai au nevoie sa se mai imperecheze, isi inchid aripile pentru a se proteja",
conchide Jun-Ya Ide.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.