Un spray nazal cu neuropeptide reprezinta cea mai noua metoda de tratament utilizata pentru a vindeca depresia si starile de anxietate, efectele benefice facandu-se resimtite dupa doar doua ore de la aplicare.

Acest tip de spray, bazat pe o substanta secretata in mod natural de catre creier, actioneaza in doar doua ore de la aplicare, spre deosebire de cele mai multe dintre medicamentele antidepresive actuale care au nevoie de cateva zile pentru a deveni eficiente, informeaza dailymail.co.uk.

Lichidul este pulverizat prin nari in partea superioara a nasului si actioneaza asupra acelor zone din creier asociate cu starea de dispozitie. Un test clinic care vizeaza gradul de fezabilitate al acestui tratament se afla deja in desfasurare in Statele Unite ale Americii.

Cercetatorii americani afirma ca studiile viitoare vor analiza efectele pe care le genereaza aceasta substanta sintetizata de creier asupra pacientilor care sufera si de alte afectiuni de ordin psihiatric, precum sindromul stresului posttraumatic.

  • Unul dintre dezavantajele majore ale antidepresivelor actuale consta in faptul ca aceste medicamente au nevoie de o perioada mai lunga pentru a actiona - intre doua si opt saptamani.

In cadrul unui studiu recent, efectuat la Mount Sinai School of Medicine din New York, oamenii de stiinta au analizat felul in care actioneaza acest spray nazal, care contine o substanta chimica secretata de creier, denumita neuropeptida.

Neuropeptidele sunt substante chimice utilizate de celulele nervoase din creier pentru a comunica intre ele. Savantii considera ca unele dintre aceste neuropeptide, in special neuropeptida Y, sunt implicate in procesul prin care creierul regularizeaza comportamentul si starea de dispozitie.

Neuropeptida Y reprezinta peptida intalnita in cantitatile cele mai mari din creierul uman si face parte din compozitia celulelor nervoase, alaturi de o alta substanta, denumita norepinefrina, despre care se spune ca ar avea un rol determinant in regularizarea starii de dispozitie si a anxietatii.

Un studiu precedent a evidentiat faptul ca stresul conduce la eliberarea in organism a acestor substante, iar un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Michigan din Statele Unite, publicat in Archives of General Psychiatry, afirma ca persoanele care prezinta o predispozitie genetica pentru a avea un continut scazut de neuropeptide in organism se confrunta cu un risc considerabil de a suferi de depresie.

Citeste si:
Spray-ul nazal anti-COVID ar putea pune capăt pandemiei. Când va fi...
Spray-ul nazal anti-COVID ar...

Potrivit studiilor americane, o femeie din patru si un barbat din zece vor avea nevoie de tratament contra depresiei in viitor pe parcursul vietilor lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.