Oamenii de stiinta de la Centrul ce cercetare Ames de la NASA au dezvoltat un program de simulare numit FACET, capabil sa genereze modele pentru gestionarea traficului aerian, informeaza NASA.
FACET ofera o imagine completa a ceea ce se intampla pe cer. Programul poate arata, pentru orice moment al zilei, miile de aeronave care roiesc in spatiul aerian de deasupra Statelor Unite.

"Cu cat populatia lumii creste mai mult, cu atat spatiul aerian va fi din ce in ce mai aglomerat", a sustine Banavar Sridhar, cercetator principal la NASA pentru sisteme de transport aerian.

"FACET ajuta cercetatorii sa gaseasca modalitati mai eficiente de gestionare a traficului aerian si sa stabileasca rute cu cel mai mic impact asupra mediului, economisind combustibil si reducand emisiile", a adaugat Banavar Sridhar.

Un lucru foarte important este faptul ca programul nu are nevoie de supercomputere pentru a rula, chiar si in momente de criza, cand primeste datele de la mii de planuri de zbor. Software-ul poate rula pe un singur calculator, ceea ce este un mare pas inainte pentru cercetatori.

  • FACET utilizeaza informatii despre tipuri si profiluri de avioane, caracteristici ale spatiului aerian, informatii meteo si orare de zbor pentru a crea modele de traiectorii la decolare, croaziera si aterizare pentru fiecare tip de aeronava, scrie MEDIAFAX.

O interfata grafica afiseaza modelele de trafic aerian in doua si trei dimensiuni, in conditii diferite de trafic, pentru o regiune anume sau pentru intregul spatiu aerian al SUA.

Programul a devenit un instrument valoros pentru dispecerii de trafic aerian de la Administratia Federala a Aviatiei (FAA) si de la companiile comerciale aeriene. Ei folosesc programul pentru a face planificari in timp real prin combinarea datelor de trafic aerian de la sistemele radar si a datelor meteo, creand o imagine a ceea ce se intampla in aer, scrie NASA.

Cu aceste informatii, operatorii pot face modificari ale rutelor de zbor in zonele foarte aglomerate pentru mentinerea sigurantei si minimalizarea intarzierilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.