Telescopul Hubble al NASA a reusit sa capteze imagini spectaculoase din timpul sfarsitului unei stele foarte indepartate.

Nebuloasa Ochi de pisica este o stea in pragul mortii si se afla la o departare de aproximativ trei mii de ani lumina, informeaza dailymail.co.uk.

Desi la o distanta in timp de 5 miliarde ani, soarele nostru va avea probabil exact aceeasi soarta, transformandu-se intr-o gigantica rosie si expulzand spre exterior in cercuri concentrice straturile exterioare de gaze.

Acest obiect celebru, cunoscut sub numele de Nebuloasa Ochi de pisica, este o asa-numita nebuloasa planetara care reprezinta o faza a evolutiei unei stele.

De-a lungul vietii sale, o stea emite lumina datorita reactiilor de fuziune nucleara din interior. Cand hidrogenul incepe sa se imputineze, reactia de fuziune devine instabila si steaua se transforma treptat intr-o gigantica rosie.

In aceasta faza, steaua arunca o parte din straturile sale exterioare. Ceea ce ramane la urma este un miez fierbinte care colapseaza pentru a forma o stea pitica alba, foarte densa. Pulsatii energetice venind dinspre miezul stelei impinge spre exterior straturile de gaze si creaza acesti nori irizanti.

Nebuloasa Ochi de pisica este de asteptat sa se transforme intr-o pitica alba in cateva milioane de ani, scrie MEDIAFAX.

Nebuloase planetare de genul Ochi de pisica au un rol cheie in distribuirea materiei in Univers. Spatiul este compus in special din heliu si hidrogen, insa in timpul reactiei de fuziune din interiorul stelelor iau nastere atomii de carbon, azot si oxigen care apoi sunt eliberati in spatiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.