Anumite zone din creier care sunt afectate de maladia Alzheimer incep sa se micsoreze cu 10 ani inainte ca aceasta tulburare cerebrala incurabila sa fie diagnosticata, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii.

Desi este vorba doar de rezultate preliminare, cercetatorii considera ca aceasta descoperire ar putea permite intr-o buna zi, cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica (RMN), sa identifice acele persoane care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta aceasta maladie, uneori ereditara.

In cadrul acestui studiu, medicii au masurat cu ajutorul RMN acele zone cerebrale care sunt in general afectate de maladia Alzheimer in cazul unui numar de 64 de persoane sanatoase, care nu prezentau tulburari de memorie si alte simptome ale dementei. Voluntarii au fost monitorizati apoi pentru o perioada care a variat intre 7 si 11 ani.

Savantii americani au constatat ca voluntarii cu cel mai subtire cortex - alcatuit din substanta cenusie ce contine neuroni, esentiali pentru functiile cognitive, senzoriale si motrice - se confruntau cu un risc mai mare de a suferi de maladia Alzheimer, comparativ cu pacientii ale caror cortexuri aveau o grosime mai mare.

  • Astfel, din grupul de 11 participanti care aveau cele mai subtiri cortexuri, 55% au dezvoltat maladia Alzheimer.

In schimb, niciun pacient din grupul de noua persoane ale caror cortexuri prezentau cele mai mari grosimi nu s-a imbolnavit de Alzheimer. Din grupul pacientilor ale caror cortexuri prezentau grosimi medii, doar 20% s-au imbolnavit de Alzheimer, scrie MEDIAFAX.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard, a fost publicat in revista Neurology, publicatia asociatiei American Academy of Neurology.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.