Gaina cu gat golas originara din Transilvania isi pierde penele in zona gatului din cauza unei mutatii genetice care influenteaza actiunea unei anumite proteine, afirma cercetatorii britanici, al caror studiu a fost publicat in revista PLoS Biology.
Cercetatorii au descoperit astfel ca modul in care vitamina A este asimilata de pielea gainilor cu gat golas - numite Gat golas de Transilvania -, in combinatie cu actiunea unei proteine conduce la pierderea fulgilor si a penelor in zona gatului, scrie dailymail.co.uk.

Studiul a fost realizat de 12 cercetatori de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh in diverse ferme din Franta, Mexic si Elvetia.

Medicul Denis Headon, cel care a coordonat acest studiu la Roslin Institute din Edinburgh, a declarat: "Am descoperit ca substanta produsa de vitamina A la nivelul pielii, in combinatie cu proteina BMP12, contribuie la aspectul de vultur al acestei specii de gaini. O mutatie genetica afecteaza proteina BMP12 si contribuie la pierderea penelor".

"Aceasta descoperire ne ajuta sa intelegem mai bine dezvoltarea biologiei si a felului in care au evoluat diferitele rase. Ea poate avea si implicatii practice in stimularea industriei avicole din tarile cu clima calda, inclusiv in tarile in dezvoltare", a completat Denis Headon.

Savantii britanici au studiat probele de ADN prelevate de la gainile cu gat golas din Mexic, Franta si Ungaria, pentru a identifica acea mutatie genetica. Mostre de piele din oua fecundate au fost analizate cu ajutorul unor modele matematice, scrie MEDIAFAX.

Gat golas de Transilvania, despre care se crede ca au aparut prima oara in nordul Romaniei, sunt gaini crescute in gospodariile si fermele din Europa de cateva sute de ani si au fost introduse in Marea Britanie in anii 1920
. Aceasta rasa de gaini este considerata una mixta, fiind performanta atat pentru productia de carne, cat si pentru cea de oua.

Studiul cercetatorilor britanici a fost finantat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.