In ultima suta de ani, in fauna noastra au patruns o serie de noi animale care imbogatesc - pe undeva - biodiversitatea Romaniei. Afla ce noi specii poti intalni pe meleagurile noastre.
Aventura romaneasca a muflonului in Romania dupa cel de-al doilea Razboi Mondial a inceput in anul 1966, cand statul roman a cumparat un lot de 27 exemplare din Austria. La acest nucleu s-au adaugat alti 6 mufloni, oferiti de gradinile zoologice din tara., scrie Descopera. Cei 33 de mufloni au fost eliberati in padurile Negureni si Mihai Eminescu, din sudul judetului Constanta, precum si in apropierea orasului Cernavoda. Ulterior, pe masura ce muflonii au inceput sa se inmulteasca, au fost introdusi in terenuri de vanatoare din jurul Bucurestiului, precum si in judetele Alba, Arges si Valcea. Haosul care a lovit fauna Romaniei dupa Revolutia din decembrie 1989 a afectat crunt si populatiile de mufloni, braconajul fiind principalul pericol la adresa speciei. In prezent, se pare ca mai traiesc mufloni doar in judetul Constanta. Cu toate acestea, specia inca se vaneaza.
Micul animal carnivor pare a fi nimic altceva decat rezultatul ciudat al imperecherii dintre un bursuc si o femela de raton. El este printre animalele cel mai recent aparute in fauna Romaniei. Prima semnalare oficiala dateaza din anul 1951, cand primul enot a fost capturat la doar 40 kilometri de Bucuresti, undeva prin judetul Ialomita. Animal originar din Siberia orientala, cainele enot a fost introdus in partea europeana a URSS, sovieticii vanandu-l pentru blana sa.

  • Bizamul (Ondatra zibethica)

Nimeni nu ar fi crezut, la inceputul secolului trecut, ca un rozator cu aspectul exterior al unui sobolan de apa supradimensionat, adus initial din Statele Unite ca animal cu blana pretioasa, va cuceri Europa in doar cateva decenii. Daca in anul 1905, primii aventurieri ai speciei evadau din Cehia, in anul 1940, bizamii patrund pe teritoriul romanesc prin vest, in judetul Bihor, ulterior inaintand, cu rapiditate, si in judetele Timis, Satu Mare si Arad. Dupa doar 14 ani, bizamii ajung si in Delta Dunarii, un adevarat paradis pentru specia lor, loc unde rozatoarele isi proclama "Cartierul General", datorita conditiilor optime de viata intalnite aici. Odata ajunsi in Delta, bizamii se lanseaza in noi expeditii, urcand de-a lungul Prutului, ajungand pana la Suceava. "Ataca" si Ardealul ajungand, astazi, sa fie intalniti in majoritatea raurilor mari ale Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.