Militanti pentru drepturile omului au salutat luni anularea venirii in Elvetia a fostului presedinte american George W. Bush, promitand sa il dea in judecata pentru responsabilitatea sa in cazuri de tortura, daca se va deplasa in alte tari, relateaza AFP.

Fostul presedinte american si-a anulat duminica participarea, la 12 februarie, la un dineu de gala al organizatiei evreiesti Keren Hayessod. Vizita a generat anterior o polemica in Elvetia. "Raza Conventiei impotriva torturii este mare - acest dosar (al lui Bush) este pregatit si il va astepta oriunde se va deplasa", a declarat vicepresedintele Federatiei internationale a ligilor drepturilor omului (FIDH), Katherine Gallagher, citata intr-un comunicat. [CIA isi ameninta detinutii cu moartea si agresarea sexuala a rudelor lor]

Activistii pentru drepturile omului au afirmat de asemenea ca doua "victime ale torturii" ar fi depus o plangere impotriva lui George W. Bush, daca ar fi venit la Geneva, transmite MEDIAFAX.

Organizatia Mondiala impotriva Torturii (OMCT) a cerut joi Elvetiei sa deschida o ancheta penala impotriva fostului presedinte american, pentru incalcarea Conventiei Natiunilor Unite impotriva torturii.

OMCT a trimis un mesaj presedintei elvetiene, socialista Micheline Calmy-Rey, cerandu-i oficial demararea unei anchete penale impotriva lui Bush.

  • In scrisoarea sa, ONG-ul afirma ca exista un ansamblu de dovezi care demonstreaza o "politica de recurgere la tortura si la rele tratamente sub administratia Bush", mentionand ca dovada in special autobiografia publicata de fostul presedinte. "Cel putin in doua ocazii sunt facute referiri explicite la autorizatia data de a recurge la «water boarding» (simularea inecului)", aminteste OMCT, subliniind ca acest tip de interogatoriu "este recunoscut in majoritatea tarilor din lume ca o forma de tortura".

Citeste si: [VIDEO] George W. Bush face noi dezvaluiri despre "11 Septembrie"!

Marturisire prin simularea inecului pentru "creierul" atentatelor din 11 septembrie
Citeste si:
Raport: Prizonierii de la Azovstal „sunt torturaţi” de forțele ruse
Raport: Prizonierii de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.