Arheologii si inginerii sarbi intentioneaza sa proiecteze peste Dunare, in 2012, o holograma a celebrului pod construit de imparatul roman Traian (53-117 e.n.) in apropiere de Drobeta-Turnu Severin, a anuntat Miomir Korac, coordonatorul acestui proiect, informeaza AFP.

"Proiectia va reprezenta o replica a podului original, a carui lungime era de 150-200 de metri", a declarat Miomir Korac. "Vom instala pe Dunare cateva pompe care vor propulsa in aer picaturi de apa, in care laserele vor proiecta imaginea podului", a explicat savantul sarb.

Podul va fi proiectat doar pe malul sarbesc al Dunarii. In plus, o macheta a Podului lui Traian, lunga de 50 de metri, va fi instalata in apropierea sitului original, scrie MEDIAFAX.

Ruinele celor doi piloni originali ai podului vor fi restaurate, ca si placa memoriala romana Tabula Traiana, amplasata in apropiere, ce este vizibila doar de la nivelul ambarcatiunilor care navigheaza pe fluviu.

Tabula Traiana este o inscriptie sapata in stanca defileului de la Portile de Fier, pe malul sarbesc, care celebreaza a doua campanie militara condusa de imparatul roman Traian, in urma careia acesta a cucerit Dacia.

"A venit timpul sa restauram acest sit. In epoca in care podul a fost construit, acesta era una dintre marile minuni ale lumii, iar noi avem obligatia de a-l repune in valoare", a declarat Miomir Korac.

Restaurarea acestui sit se inscrie in cadrul unui proiect mai larg de punere in valoare a siturilor antice din Serbia, denumit "Itinerarium romanum Serbia".

"Dorim sa legam intre ele toate siturile romane din Serbia cu scopul de a populariza stiinta, arheologia, dar si din motive economice, deoarece aceste situri au un mare potential turistic", a explicat coordonatorul proiectului.

Proiectul a primit sprijin financiar din partea Bancii Europene pentru Investitii (BEI) si a unui consortiu de banci europene, in valoare de 13 milioane de euro.

"Vrem ca pana la sfarsitul anului 2012 toate aceste situri sa poata sa primeasca turisti si sa punem in valoare faptul ca 18 imparati romani s-au nascut pe acest teritoriu, inclusiv Constantin cel Mare, imparatul care a promulgat Edictul din Milano in anul 313 e.n., care a facut din crestinism religia oficiala a imperiului", a declarat Miomir Korac.

Citeste si:
[VIDEO] Uite cum poti face o holograma 3D cu telefonul
VIDEO  Uite cum poti face o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.