Poate credeti sa glumele, cartile, muzica sau locurile pe care le frecventati, va leaga de prietenii vostri, insa totul se afla in aceleasi gene din ADN.
Legi prietenii cu cei cu care imparti aceleasi variatii in gena DRD2 sau CY2A6, e rezultatul unui studiu facut la Universitatea San Diego. Acestea nu sunt recunoscute de toata comunitatea geneticienilor, unii dintre ei afirmand ca e nevoie de o analiza mai mare a genomului uman.
  • De ce esti prieten cu unii oameni cu care aparent nu impartasesti niciun hobby, nu asculti aceeasi muzica sau cititi aceleasi carti?Pentru ca desi oamenii au diferite forme ale genei, contrariile se atrag.

Explicatia stiintifica a prieteniei, unul dintre cele mai cantate si valorizate sentimente ale umanitatii, a fost publicata in revista "Procedeengs of the National Academy of Sciences", dupa analizarea similitudinii genetice prezentate de un numar de 5.000 de voluntari care au luat parte la doua studii genetice independente.

Echipa de cercetatori a demonstrat ca oamenii care sunt in relatii de prietenie tind sa aiba aceleasi variatii in gena DRD2 si tot la prieteni se observa o mai mare diversitate a genei CYP2A6. DRD2 este responsabila cu de sinteza receptorilor neurotransmitatorului dopamina in creier, scrie Agerpres, in timp ce CYP2A6 e responsabila pentru sinteza unei proteine ce asigura procesele de transport in celule.

Ambele gene sunt asociate comportamentului social al oamenilor, gena CYP2A6 corespunde si unei deschideri sociale mai mare, in timp ce DRD2 poate reflecta si o tendinta spre alcoolism a acestora, potrivit DailyMail.

Dar, nu intreaga comunitate a expertilor geneticieni a manifestat entuziasm in legatura cu aceste concluzii ale studiului, apreciindu-le ca 'irelevante', intr-un articol publicat in revista Nature News, intrucat, afirma neincrezatorii, o analiza de aceasta anvergura necesita mai multe date despre variatiile in genele intregului genom uman si nu doar in cazul a doar cateva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.