Astronomii sunt de parere ca aceasta este suficient de mare cat sa inghita intreg sistemul nostru solar si are o masa echivalenta cu cea a 6,8 miliarde de Sori.
Gaura neagra M87 este de doua ori mai mare decat credeau cercetatorii initial. Aceasta are orizonturile de actiune (o limita ce reprezinta distanta de la care nimic, nici macar lumina, nu mai poate scapa de atractia gravitationala a gaurilor negre) de patru ori mai mare decat orbita planetei Neptun, informeaza Daily Mail.

Oamenii de stiinta au utilizat un telescop aflat in Hawaii, special adaptat pentru aceasta misiune.

Gaura neagra M87
, care ar fi luat nastere prin fuziunea catorva sute de alte gauri negre de dimensiuni mai mici, se afla la aproximativ 50 de milioane de ani lumina departare de Pamant.

“Pana acum, nu exista nicio dovada a vreunei observatii directe in ceea ce priveste existenta unor orizonturi de actiune, adica a unor margini reale ale gaurilor negre”, a declarat astronomul Geroge Djorgovski, de la California Institute of Technology din Pasadena.

"Echipa de astronomi a putut observa ca stelele care orbiteaza M87 au o viteza de 500 de kilometri la ora, ceea ce a ajutat la calcularea masei gaurii negre", a adaugat profesorul Gebhardt

Cercetatorii de la California Institute of Technology din Pasadena sunt de parere ca noul "record" nu va rezista prea mult si va fi doborat in viitorul apropiat. Astronomii intentioneaza creeze o legatura intre toate telescoapele din lume, pentru a crea o retea uriasa de monitorizare a spatiului, cu ajutorul careia vor fi descoperite gauri negre de dimensiuni si mai mari.



Obiectul, care are numai 30 de ani, este o reminiscenta a SN 1979C, o supernova din galaxia M100, situata la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Pamant. Descoperirea este rodul observatiilor efectuate de specialisti in perioada 1995 - 2007.
Citeste si:
Descoperire neașteptată: gaură neagră aflată foarte aproape de Pământ
Descoperire neașteptată:...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.