Pentru a afisa cea mai detaliata poza a spatiului, realizata cu un telescop de pe Pamant avem nevoie de aproximativ 500.000 de LCD TV.
Imaginea despre care vorbim este de fapt o combinatie de milioane de poze realizate incepand din 1998 cu ajutorul telescopului de 2,5 metri de la Observatorul Apache Point din Statele Unite. Cu toate ca imaginile contin un trilion (o mie de miliarde) de pixeli, ele acopera doar o treime din bolta cereasca.

Potrivit The Guardian, fotografia, SDSS-III, facuta de astronomii de la Sloan Digital Sky Survey si care are mai mult de un trilion de pixeli, o inlocuieste pe cea veche deja de peste o jumatate de secol, dupa care s-au ghidat generatii de oameni de stiinta pana acum.

Imaginea detaliata, formata de fapt din doua parti majore este folosita in proiectul Sloan Digital Sky Survey pentru a crea cea mai mare harta 3D a Universului cunoscut. Cu ajutorul unor masuratori spectrale se poate determina cu aproximatie cat de departe sunt ele de Pamant, scrie Go4it.

Mai bine de un milion de galaxii urmeaza a fi analizate, din cele peste 50 de milioane surprinse de aparatul foto al telescopului. Mai multe imagini interesante gasiti aici, iar pe site se poate naviga pe imaginea imensa. Sunt sigur ca printre cititori vor fi unii interesati de o astfel de plimbare printre galaxii.

Potrivit Realitatea.net, datele despre fotografia SDSS au fost facute publice marti de Societatea Americana de Astronomie in Seattle, iar aparatul de fotografiat de 138 de megapixeli ce a fost folosit sa faca milioanele de fotografii care compun cea mai mare fotografie facuta Universului vreodata a fost pensionat si trimis la Muzeul Smithsonian din Washington DC, ca o recunoastere a meritelor lui unice in astronomie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.