Un zid cu o lungime de 12 metri care proteja celebra "Casa del moralista" s-a prabusit, marti, in situl arheologic Pompei, din apropiere de Napoli.

"Un zid, care s-a prabusit deja in urma bombardamentelor din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si care a fost apoi reconstruit, s-a prabusit din nou in aceasta dimineata, pe o lungime de 12 metri", au declarat, intr-un comunicat, reprezentantii Serviciului pentru bunuri arhitecturale din Pompei, unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din Italia.

"Acest zid era compus din pietre stravechi, pe care le vom recupera si reutiliza, la fel cum s-a procedat cu ocazia reconstructiei precedente. Zidul nu continea nici fresce, nici picturi", se afirma in acelasi comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Zidul se afla in spatele Casei moralistului (Casa del moralista), un edificiu antic intitulat astfel datorita faptului ca proprietarul cladirii a scris pe zidurile gradinii sale numeroase principii de morala, adresate persoanelor care veneau sa il viziteze. Aceasta constructie nu a fost niciodata deschisa publicului larg.

  • In urma cu trei saptamani, un alt edificiu din Pompei, Casa gladiatorului, s-a prabusit, declansand in Italia un val de indignare si ingrijorare in legatura cu maniera in care autoritatile italiene coordoneaza operatiunile de conservare a patrimoniului.

In cazul ambelor prabusiri, ale caror cauze urmeaza sa fie stabilite oficial in viitorul apropiat, par sa se fi produs din cauza ploilor puternice din aceasta toamna, care au condus la o destabilizare a fundatiilor.

  • Orasul Pompei, acoperit cu lava si cenusa in urma eruptiei vulcanului Vezuviu, pe 24 august 79 e.n., a facut obiectul a numeroase sapaturi arheologice dupa anul 1860 si reprezinta cel mai bine conservat ansamblu arhitectonic din epoca romana, fiind un reper important pentru arta si cultura acelei epoci. Situl Pompei a fost inclus de UNESCO in patrimoniul mondial al umanitatii.
Citeste si:
Capcane turistice: 10 destinatii supraevaluate si alternativele lor
Capcane turistice: Top 10...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.