Mai multe cavouri cu schelete umane au fost descoperite in Piata Universitatii din Capitala, in timpul sapaturilor la parcarea subterana ce urmeaza sa fie construita pe locul unde erau amplasate statuile lui Mihai Viteazul, Spiru Haret, Ion Heliade Radulescu si Gheorghe Lazar.

Muncitorii care lucreaza la parcarea subterana au descoperit in timpul sapaturilor schelete umane, lucrarile pentru parcare fiind intrerupte pentru ca analizarea descoperirlor, relateaza MEDIAFAX.

  • Oseminte vechi de sute de ani

In urma sapaturilor au fost descoperite pana in acest moment 40 de schelete de femei, barbati, dar si copii. Potrivit arheologilor, in locul unde se fac sapaturile si au fost descoperite cadavrele era un cimitir.

Osemintele dateaza de aproximativ 400 de ani si fac parte dintr-un cimitir aflat langa doua biserici care dateaza din secolele XVI -XVII, recum si vestigii de la Academia Domneasca de la Manastirea "Sfantul Sava". "Mormitele apartin unei biserici din secolul al XVI si sunt mormintele unei mahalale. Biserica a fost refacuta la sfarsit de secol al XVII-lea, de Constantin Brancoveanu, cand domnitorul a refacut toata incinta pentru a pune in valoare acest asezamant", a declarat Gheorghe Manucu, seful sectiei Arheologie-Muzeul Bucuresti.

Seful Sectiei de Arheologie de la Muzeul Municipiului Bucuresti, Gheorghe Manucu, a anuntat ca cercetarea arheologica se desfasoara pe zone, prima zona fiind aproape finalizata. Potrivit acestuia, nu exista niciun impediment de a continua lucrarea, putand deja sa inceapa constructia pe o treime din suprafata.

Arheologul Andrei Magureanu, de la Institutul de Arheologie Bucuresti, responsabilul din partea institutiei pentru acest proiect, a declarat ca va fi realizata o cercetare la suprafata, dupa care vor fi facute studiile si analizele necesare. Scheletele sunt duse la laboratorul de antropologie de la Muzeul Bucuresti pentru a se stabili sexul, varsta si dieta acestora.

Echipa este formata din antropologi de la Institutul Rainer al Academiei Romane, de la Institutul de Arheologie din Bucuresti si de la Muzeul National de Istorie.

Citeste si:
Magistrala Berceni-Pipera câștigă încă o stație. Imagini din interior
Magistrala Berceni-Pipera...

  • Parcare subterana in centrul Capitalei

Municipalitatea vrea sa construiasca la Piata Universitatii, in zona unde au fost statuile lui Mihai Viteazul, Spiru Haret, Ion Heliade Radulescu si Gheorghe Lazar, o parcare subterana ce o capacitate de aproximativ 1500 de locuri.

Directorul Directiei de Investitii a municipalitatii, Bogdan Hreapca, declara, in data 19 noiembrie, ca nu se pune problema ca in perimetrul respectiv sa nu fie executata parcarea. "Singura problema legata de cercetarea arheologica din zona ar viza mici posibile modificari ale proiectului. Nu se pune problema imposibilitatii de a executa in perimetrul respectiv a parcarii subterane", a precizat Bogdan Hreapca.

Nici scheletele descoperite la sapaturile arheologice nu duc la modificarea proiectului, lucrarile fiind de decopertare a aproape 80% din spatiul pe care se va construi parcarea subterana de la Universitate, a declarat, sambata, directorul Directiei de Investitii din Primaria Capitalei, Bogdan Hreapca.
"Suntem pe ultima suta de metri la faza de decopertare a spatiului pe care se va construi parcarea. Noile descoperiri nu duc la modificarea proiectului initial al parcarii de la Universitate si, in cazul in care vor aparea alte vestigii sau oseminte, modificarile vor fi foarte mici", a declarat acesta.

Citeste si:
Protest AUR în Piața Universității din Capitală. Românii...
Protest AUR în Piața...

Bogdan Hreapca a mentionat faptul ca ca tehnologia utilizata la constructia parcarii permite lucrul pe timp de iarna, in acest sens nefiind inregistrate mari intarzieri la constructia parcarii de la Universitate.

Cele patru statui au fost mutate pe perioada lucrarilor in Parcul Izvor, unde vor ramane pana cand lucrarile la parcare "vor intra in subteran", urmand sa fie apoi reasezate pe locurile initiale.

Saptamana trecuta au fost descoperite in urma cercetarilor arheologice, in aceeasi zona, structuri de zid si doua conducte de apa din secolele XVIII-XIX, a anuntat adjunctul sefului de santier, Andrei Magureanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.