Papa Benedict al XVI-lea a admis ca folosirea prezervativului este benefica "in anumite cazuri", atunci cand este vorba de "a reduce riscurile de contaminare" cu virusul HIV.

Este pentru prima oara in istorie cand un lider al Vaticanului admite utilitatea prezervativului. Declaratia papei Benedict al XVI-lea a fost extrasa dintr-un volum de interviuri, care va fi lansat marti, 23 noiembrie, scrie MEDIAFAX.

La intrebarea "Biserica Catolica nu se pronunta, fundamental, impotriva utilizarii prezervativului?", suveranul pontif a raspuns, potrivit versiunii originale in limba germana a cartii: "In anumite cazuri, cand scopul este de a reduce riscul de contaminare, ar putea fi un prim pas care ar deschide calea catre o sexualitate mai umana, traita altfel".

  • Pana la aceasta declaratie, Vaticanul a condamnat toate mijloacele de contraceptie cu exceptia abstinentei, refuzand sa admita beneficiile aduse de folosirea prezervativului, chiar si atunci cand era vorba despre prevenirea transmiterii bolilor infectioase.

In martie 2009, papa Benedict al XVI-lea a cauzat o imensa polemica, declarand, cu ocazia unei vizite in Camerun si Angola, ca folosirea prezervativului "ar agrava" si mai mult situatia pe frontul luptei anti-SIDA, o pandemie care face ravagii in Africa.

Pentru a-si motiva afirmatia, in acest volum de interviuri realizate de un jurnalist german, care a abordat numeroase subiecte sensibile pentru Vatican - pedofilie, celibatul preotilor catolici, relatia cu Islamul, consacrarea femeilor - papa a dat un singur exemplu, cel al "barbatului prostituat", considerand ca "acesta ar putea fi un prim pas catre o anumita moralizare, un inceput de responsabilizare, care le va permite oamenilor sa devina din nou constienti de faptul ca nu le este permis chiar totul si ca nu pot face chiar tot ce vor".

  • Chiar daca a deschis o bresa, Papa Benedict al XVI-lea a reamintit ca pentru Vatican, prezervativul "nu este mijlocul cel mai potrivit pentru a pune capat infectiilor cu virusul HIV".

"Polarizandu-ne asupra prezervativului s-ar ajunge la o banalizare a sexului si este exact pericolul pe care vrem sa-l evitam, ca oamenii sa nu ajunga sa considere sexul ca expresia iubirii dintre ei, ci ca pe un fel de drog pe care si-l administreaza singuri", a adaugat papa Benedict al XVI-lea.
Citeste si:
Papa Francisc și-a semnat demisia, în cazul în care va avea...
Papa Francisc și-a semnat...

  • Directorul organizatiei ONUSIDA, Michel Sidibé, a declarat ca noua pozitie a liderului de la Vatican este "un pas semnificativ si pozitiv".

"Aceasta abordare recunoaste faptul ca un comportament sexual responsabil si utilizarea prezervativului au un rol important in lupta contra virusului HIV si a maladiei SIDA"
, a adaugat Michel Sidibé.

In schimb, reprezentantii asociatiei franceze Act Up-Paris considera ca "papa este inca departe de adevar (...) Daca papa vrea cu adevarat sa lupte impotriva acestei epidemii, trebuie ca el sa mearga mult mai departe in declaratiile sale".

Acesta este primul volum de interviuri de cand cardinalul german Joseph Ratzinger a devenit papa in 2005. Volumul a fost tradus deja in 18 limbi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.