Autoritatile sanitare din Hong Kong au confirmat, joi, primul caz de gripa aviara la o persoana in ultimii sapte ani, depistat la o femeie in varsta de 59 de ani, care se intorsese dintr-o vizita in China continentala.

Guvernul din Hong Kong a ridicat la "grav" nivelul de alerta privind gripa aviara, ceea ce inseamna un "risc ridicat" de a contracta boala in regiune, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii din teritoriu, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

Persoane bolnava este in stare grava. Diagnosticata initial cu pneumonie, ea a fost ulterior testata pozitiv cu virusul H5, o varianta a gripei aviare. Oficialii din domeniul medical incearca sa afle daca bolnava a contractat virusul la Hong Kong sau in alta parte si au plasat sub atenta supraveghere persoanele care au intrat in contact cu ea.

Ultimul caz de gripa aviara inregistrat la Hong Kong dateaza din 2003. Hong Kong s-a confruntat cu o epidemie de gripa aviara in 1997, cand au murit sase persoane, in urma unei mutatii, necunoscute in perioada respectiva, a virusului gripei aviare. Milioane de pasari au fost sacrificate in perioada respectiva.

Contaminarea cu virusul H5 s-a manifestat pana in prezent doar de la animal la om, dar oamenii de stiinta se tem ca o mutatie va permite transmiterea de la om la om, declansand o epidemie cu un potential de mortalitate ridicata.

Un oficial din cadrul sanatatii de la Hong Kong, York Chow, a declarat ca pentru moment nu exista informatii ca ar fi avut loc o transmitere de la om la om in acest caz. "Cred ca trebuie sa ne concentram pe pasari ca sursa probabila a acestei infectii", a declarat el. Femeia "a contractat probabil virusul in China continentala (...) dar nu putem exclude pentru moment Hong Kong", a adaugat el.

Bolnava a mers in China continentala in perioada 23 octombrie - 1 noiembrie, impreuna cu fiica si sotul ei,
a declarat intr-un comunicat Ministerul Sanatatii.

In timpul sejurului, ea nu a vizitat ferme agricole si nici nu a venit in contact cu vreo pasare. Femeia este spitalizata din 14 noiembrie.

Citeste si:
China a depistat primul caz de gripă aviară H3N8 la om
China a depistat primul caz...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.