În China a fost raportat primul caz de infectare cu gripă aviară H3N8 la om. Autorităţile sanitare chineze susțin că riscul de transmitere de la o persoană la alta este redus.

Primul caz de infectare la om cu gripa aviară H3N8

Tulpina H3N8 este cunoscută ca fiind contagioasă pentru cai, câinii şi foci, însă nu a fost depistat înainte vreun caz la oameni.

Ministerul Sănătăţii din China a anunțat marţi că un băiat în vârstă de patru ani din provincia chineză Henan a fost testat pozitiv la tulpina H3N8 după ce a fost internat la spital cu febră şi alte simptome la începutul lunii aprilie.

Familia băiețelului creşte pui şi locuieşte într-o zonă în care se găsesc raţe sălbatice. Ministerul Sănătăţii a mai menționat că pacientul a fost infectat direct de păsări și că nu s-a constatat nicio altă infectare în rândul familiei băiețelului infectat.

Tulpina H3N8 ar fi provocat pneumonie fatală

Ministerul susține că riscul de infectare pe scară largă este redus. Însă, autoritățile atenționează populația să se adreseze la medic în cazul în care au febră sau simptome specifice respiratorii și să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave.

Cazurile în care gripa aviară a fost transmisă de la om la om au fost destul de rare. Tulpinile H5N1 şi H7N9, care au fost depistate în anul 1997, respectiv anul 2013, au fost cauzele principale ale cazurilor de infectare la oameni cu gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Tulpina H3N8 ar fi provocat pneumonie fatală la peste 160 de foci ce trăiau de-a lungul coastelor americane în anul 2011, potrivit unui studiu american publicat în 2012.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.