Mii de persoane vor fi mutate din mai multe sate din centrul Turciei dupa ce s-a constatat ca jumatate dintre decesele din aceasta zona au fost provocate de o forma rara de cancer, cauzata de minerale din sol.

Localitatea Tuzkoy, situata in regiunea Cappadocia, a fost supranumita "satul cancerului". In 2004, aproximativ 250 de familii au fost mutate in case noi, iar cei 2.350 de locuitori ramasi urmeaza sa fie mutati in curand, transmite MEDIAFAX, citind Sky News.

Autoritatile intentioneaza sa demoleze vechiul sat si sa il acopere cu pamant, dar deocamdata nu exista un plan concret in acest sens.

Numerosi localnici au murit de mezoteliom, o forma de cancer care afecteaza pieptul sau abdomenul. Cazuri similare au fost semnalate si in satele vecine Sarihidir si Karain. "Numarul cazurilor de mezoteliom din Tuzkoy a fost de 600 - 800 de ori mai mare decat normal", explica Murat Tuncer, membru al Departamentului guvernamental pentru tratarea cancerului.

Circa 48% din cazurile de decese din cele trei sate au fost cauzate de mezoteliom. Aproximativ un sfert din cele 40 pana la 60 de noi cazuri de mezoteliom din Turicia din fiecare an sunt din aceasta zona a tarii.

Mai mult decat atat, din anii '80, cand autoritatile au inceput sa observe aceasta problema, se pare ca mai multe sate au disparut deoarece locuitorii lor au murit de cancer, mai scrie Sky News.

Locuitorii din Tuzkoy se pare ca s-au imbolnavit de cancer deoarece au inhalat fibre de erionita, substanta minerala prezenta in pietrele si vopselele folosite de sateni ca sa-si construiasca si amenajeze casele. Totodata, aceasta minerala este prezenta si pe strazile si pamanurile din zona. Astfel, potrivit oficialilor, daca aceste persoane sunt mutate din zona respectiva, rata de imbolnavire de cancer ar trebui sa scada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.