Cele mai absurde idei ale anului, recompensate la Universitatea Harvard

Prestigioasa universitate americana Harvard a gazduit joi seara ceremonia de decernare a deja celebrelor premii IgNobel, un soi de premii anti-Nobel destinate cercetarilor si inventiilor pe cat de serioase, pe atat de absurde. Din 1991, Marc Abrahams, fondatorul premiilor, recompenseaza astfel, in mod ironic, "cercetarile care nu pot si nici nu trebuie reproduse". Premiile sunt atribuite de un juriu alcatuit de colectivul revistei "Analele cercetarii improbabile".

Anul acesta, premiul cel mare IgNoble (sintagma care in engleza inseamna "nedemn") a fost decernat inventatorilor testiculelor artificiale pentru cateii castrati. Laureatii au provenit din zece tari: Germania, Australia, Canada, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Japonia, Noua Zeelanda si SUA.

Premiul IgNobel pentru dinamica fluidelor a revenit unor profesori germani de la o universitate finlandeza pentru cercetarile lor asupra defecarii la pinguini. Autorii studiului, Victor Meyer-Rochow si Joszeff Gall, nu au putut participa la gala premierii, care a avut loc joi seara, la Sanders Theater din Harvard, deoarece nu au putut obtine viza la timp. Dovedind ca este cat se poate de demn de premiul sau si inzestrat cu simtul umorului, profesorul Meyer-Rochow a dat asigurari, intr-un discurs transmis pe caseta video, ca spera ca problema obtinerii vizei "nu are nici o legatura cu natura exploziva a cercetarilor sale".

Lacustele pacifiste si escrocii nigerieni

Mult-ravnitul IgNobel pentru Pace a fost adjudecat de doi britanici de la Universitatea Newcastle pentru studiul lor "asupra activitatii cerebrale a unei lacuste in timp ce priveste secvente din filmul Razboiul Stelelor". Premiul pentru biologie a mers la un grup de cercetatori pentru studiul lor exhaustiv asupra mirosului degajat de 131 de specii diferite de broaste supuse unor situatii de stres.

Probabil nu chiar atat de amuzant pentru cei care se trezesc greu dimineata, IgNobelul pentru economie a fost decernat unui student al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care a pus la punct un sistem de trezire infernal, dotat cu rotite, care - in momentul in care somnorosii vor sa opreasca alarma - o ia la plimbare prin camera si se ascunde sub mobile, neincetand sa sune asurzitor pana cand "stapanul" nu se trezeste.

IgNobelul pentru literatura a fost atribuit autorilor anonimi nigerieni ai faimoaselor mesaje propagate prin e-mail, prin care naivii sunt invitati sa participe la operatiunea complexa de recuperare a conturilor unui dictator african. Evident, destinatarul este momit cu un comision cu multe zerouri daca accepta sa dea ceva bani pentru aceasta actiune.

O lume trasnita

In ultimii ani, premiile IgNobel au rasplatit eforturile inutile ale unor cercetatori cu imaginatie extrem de bogata, de la autorii studiilor despre impactul muzicii country asupra tentativelor de sinucidere sau utilizarea magnetilor pentru levitatia broastelor si pana la cei care au vrut sa descopere efectul berii, usturoiului si smantanii proaspete asupra apetitului lipitorilor.

Comitetul de selectie - un grup care lucreaza din umbra - are o sarcina destul de grea, fiind nevoit sa aleaga din aproximativ 5.000 de proiecte trasnite. Castigatorii sunt contactati discret inainte de ceremonie, pentru a li se oferi posibilitatea de a declina oferta. Insa, in fapt, putini sunt cei care rezista acestei recompense, iar multi dintre ei vin sa-si ridice premiile in persoana, pe cheltuiala lor.

Discursurile laureatilor sunt limitate la fix un minut, iar, in cazul in care depasesc intervalul, o tanara maestra de ceremonii se apropie de orator si-i transmite sec: "Va rog, opriti-va, ma plictisesc groaznic". In 1998, medicul Mara Sidoli, din Washington, a fost recompensata cu premiul pentru literatura pentru un eseu inedit: "Sa tragem vanturi pentru a ne proteja de o oroare ce nu poate fi numita".

Pentru demnitatea cateilor

Premiantul Gregg Miller a declarat ca a ajuns sa inventeze testiculele dupa ce s-a confruntat cu plangerile unor oameni care spuneau ca patrupedele lor sunt deprimate dupa castrare. Botezate "Neuticles", protezele sunt disponibile in trei marimi si trei variante de consistenta. Miller a testat produsul pe propriul caine, care si-a recapatat increderea in sine dupa ce si-a primit inapoi "bilutele".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.