Adunand date cu privire la 165 de tari, date culese intre 1810 si 1984, Jorg Baten incearca sa identifice - intr-un studiu preliminar intitulat "Global height trends in industrial and developing countries, 1810-1984: An overview" - factorii ce influenteaza inaltimea medie a unei populatii, de-a lungul unei perioade de timp destul de lungi pentru a putea fi surprinse tendintele generale (5-6 generatii, de pilda).
Dintre acesti indicatori, cel mai important se dovedeste a fi venitul mediu pe cap de locuitor (GDP per capita) - strans legat, dar nu identic, de valoarea produsului intern brut (GDP) - dincolo de criterii ereditare si particularitati nationale sau regionale. Acolo unde nu existau date s-au folosit interpolari liniare si estimari bazate pe informatii din alti ani sau din tarile invecinate, scrie Camil Stoenescu pe blogul sau, publicatie recomandata de Blogway.

De ce este inaltimea importanta, dincolo de considerente culturale si estetice? Deoarece este un indicator foarte bun al bunastarii materiale si al calitatii generale a vietii. Cu alte cuvinte, cu cat sunt mai inalti locuitorii unei tari, cu atat acestia traiesc mai bine (alimentatie mai bogata, viata mai lunga samd).

Succint, ideile cheie ale studiului sunt urmatoarele:
  • Africa, cea mai saraca zona a lumii, acum ca si in secolul XIX, este singurul continent in care inaltimea locuitorilor nu a cunoscut cresteri semnificative, ba chiar a scazut in zona subsahariana.
  • La nivel global, inaltimea medie a crescut in ritm continuu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.