Poate va intrebati cum poate fi un asemenea fenomen posibil, deoarece Luna nu are atmosfera si nici nu ploua acolo. Insa, cum a putut capta camera de pe Lunar Reconnaissance Orbiter o asemenea minunatie?
Nava spatiala din dotarea NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter, foloseste filtre care capteaza lumina in trei lungimi de unda diferite: unul de 689nm pentru rosu, unul de 643nm pentru verde, si unul de 604nm pentru albastru. Potrivit Gizmodo, pentru a forma o imagine, camera satelitului face de fapt 3 fotografii pe care apoi le combina.

Cand Soarele este exact deasupra Lunii, iar LRO se afla pozitionat intre ele, luminozitatea de pe satelitul pamantului se intensifica, fara insa a se crea umbre. Filtrele se schimba, captand stralucirea in diferite momente, iar cand software-ul combina imaginile, rezultatul este acest curcubeu.

Potrivit explicatiei lui Brett Denevi pe blogul LROC, aceste imagini "ofera o noua baze de date uriasa ce va servi viitoarelor studii legate de interactiunea luminii cu anumite suprafete ale lentilelor". Sa ne lamureasca si pe noi cineva la ce ne foloseste acest lucru?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.