Premiile Lasker, decernate anual de Albert and Mary Lasker Foundation, sunt distinctii individuale in valoare de 250.000 de dolari, considerate un bun indicator pentru viitorii laureati ai premiilor Nobel pentru medicina si chimie din anul in curs.
Cercetatorii care au descoperit un hormon asociat cu obezitatea, o proteina asociata cu o forma frecventa de orbire si care au contribuit la obtinerea unor progrese importante in tratamentul unei maladii sangvine genetice au fost recompensati cu Lasker Awards pe 2010.

Potrivit MEDIAFAX, laureatii din acest an ai Lasker Awards sunt:

Douglas Coleman de la Jackson Laboratory din Bar Harbor (statul american Maine) si Jeffrey Friedman de la Rockefeller University din New York - recompensati pentru descoperirea leptinei, un hormon asociat cu apetitul si cu obezitatea.

Napoleone Ferrara de la compania Genetech din San Francisco, o filiala a grupului farmaceutic elvetian Roche, care a descoperit cum se pot folosi anumite medicamente anticancer, denumite inhibitori VEGF, pentru a stopa acea crestere excesiva a vaselor sangvine care declanseaza degenerescenta maculara. Grupul Roche comercializeaza deja medicamentul Lucentis care trateaza aceasta afectiune, considerata principala cauza a orbirii.

David Weatherall, directorul onorific al Weatherall Institute of Molecular Medicine din cadrul Universitatii Oxford din Marea Britanie, recompensat pentru "cele cinci decenii de cercetari in domeniul stiintelor biomedicale, incununate cu descoperirea unor maladii genetice ale sangelui" si pentru "contributia la imbunatatirea ingrijirilor medicale de pe Glob de care au beneficiat copiii afectati de maladia genetica sangvina denumita talasemie".

In 2009, premiile Lasker au revenit cercetatorilor John Gurdon, Shinya Yamanaka, Brian Druker, Nicholas Lydon, Charles Sawyers si Michael Bloomberg.

Premiul Nobel pentru medicina va fi decernat in acest an pe 4 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.