Noua generatie de telescoape ar putea dezvalui prezenta oceanelor de pe planetele din afara Sistemului nostru Solar.
Detectarea apei pe planete asemanatoare Pamantului ofera perspectiva imbietoare ca acestea ar putea sustine viata. Potrivit BBC News, oamenii de stiinta spera ca reflectia apei, de pe suprafetele planetelor ar putea fi captata cu ajutorul noii generatii de telescoape americane care vor fi lansate in 2014.

Tyler Robinson, asistent in cadrul Universitatii Washington din Seattle, SUA, spera ca o noua tehnologie va putea fi folosita pentru a rezolva cea mai mare dilema a astronomilor ce studiaza exoplanetele, si anume, o posibila planeta sora a Pamantului. De asemenea, cercetatorii se axeaza pe clasa de planete comparabile in marime si compozitie cu Pamantul, la distante similare de steaua centrala, la fel cum Terra este pozitionata fata de Soare, urmatorul pas fiind demonstrarea teoriei ca exista oceane lichide pe suprafata acestora. Aceste oceane ar fi dovada ca si pe alte planete viata s-a dezvoltat in acelasi mod ca si pe planeta noastra.

Potrivit Wired.com, Tyler Robinson, spera ca "licarirea" acestor oceane (acelasi efect intalnit cand lumina este reflectata pe suprafata oceanelor, ar putea scoate la iveala plaente asemanatoare in vecinatatea noastra). Reflectia este mai vizibila atunci cand planeta este in faza de crestere.


Oamenii de stiinta deja au utilizat aceasta tehnica pentru a confirma prezenta unui ocean de metan lichid pe Titan, cea mai mare luna a planetei Saturn. Tyler Robinson spera ca Telescopul James Webb Space (observator spatial cu infra-rosii) va reusi sa capteze flash-ul altor exoplanete, in 2014, cand va fi lansat. JWST este succesorul Telescopului Hubble Space si trebuie sa scaneze informatii despre galaxii. Imaginile captate de pe orbitele joase ale Pamantului fiind favorabile la obtinerea unor raspunsuri despre evolutia vietii pe Pamant.
Citeste si:
Olivia Steer și Andi Moisescu, postări în contradictoriu pe tema...
Olivia Steer și Andi...

La fel ca si apa in stare lichida, o alta metoda de detectare a prezentei vietei pe exoplanete este prezenta vegetatiei. Clorofila, pigmentul verde din frunzele plantelor, este foarte reflectorizanta, in apropierea lentilelor cu infrarosii, sunt de parere alti oameni de stiinta, considerand ca aceasta este o metoda de detectare a unei vieti vegetale in afara Sistemului nostru Solar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.