Satui de gaini, gaste sau rate, romanii, afaceristi din nastere, au inceput sa cumpere si sa creasca in propriile curti chiar si struti africani. Pretul unei pasari adulte poate ajunge pana la 1.500 de euro, dar afacerea se dovedeste a fi una profitabila. Potrivit crescatorilor de struti, nu numai carnea este folosita, ci si penele, ouale - care ajung si la 2 kilograme - sau pielea de strut, foarte cautata si foarte scumpa.

Localitatea Poarta Alba din judetul Constanta a ajuns in ultimii ani sa fie cunoscuta nu numai pentru faptul ca aici se afla inchisoarea "Poarta Alba", ci si pentru ferma de struti a lui Gheorghe Simpliceanu (55 de ani), de meserie mecanic auto. in anul 2001, familia Simpliceanu si-a propus sa inceapa sa creasca struti. Zis si facut.

"In 4 ani, am obtinut un profit de 25.000 de euro"

Au cumparat de la un fermier din Oradea o familie formata dintr-un mascul si doua femele si au amenajat in propria curte "viitoarea casa" pentru struti, un tarc de aproximativ 500 de metri patrati. in ograda lui Gheorghe cresc acum nu mai putin de 10 struti adulti si aproximativ 20 de pui. "Am vazut la televizor mai demult o emisiune despre o ferma de struti din Oradea. Asa mi-a venit ideea asta de a creste struti.

Acum am o adevarata pasiune pentru aceste pasari straine. Prima familie de struti - familia Petre - asa am numit-o eu - am cumparat-o din Oradea prin anul 2001. De atunci, ma ocup cu cresterea strutilor si pot spune ca este una din cele mai profitabile afaceri care se pot face", ne-a declarat crescatorul de struti. in scurt timp, familia Petre a facut doi pui. "Unul este Petrisor - care seamana leit cu tatal lui - si altul e Elvis. Elvis este rasfatatul familiei.

Este cuminte, e cel mai frumos exemplar pe care il avem si a devenit preferatul ficei mele, Nicoleta. Ea are grija de Elvis in fiecare zi", spune Gheorghe Simpliceanu. Ca sa pornesti o astfel de afacere, ai nevoie la inceput de aproximativ 6.000 euro si de cel putin un hectar de teren pentru dezvoltarea ulterioara a afacerii. Primul pas este achizitionarea a cel putin doua femele si a unui mascul, adica o familie adulta de struti, capabila de reproducere.

Al doilea pas este cumpararea unui incubator pentru ouale de strut, masinarie care valoreaza cel putin 1.000 de euro. O data pornita afacerea insa, incepi sa castigi bani frumosi inca din primul an. "in primul an mi-am amortizat investitia facuta, iar in 4 ani am deja un profit de aproximativ 25.000 euro. De la un strut se foloseste tot. Ouale, carnea, penele si pielea. Carnea de strut, de exemplu, e mult mai sanatoasa decat cea de vita, fiind aproape lipsita de colesterol. Un kilogram de carne se vinde cu aproximativ 40 de euro, iar de la un strut adult se obtin 40-50 kg de carne curata, fara oase.

Nici penele nu sunt de aruncat: o pana de strut se vinde cu un euro bucata", ne spune Gheorghe. "Strutii sunt cel mai usor de intretinut. Un adult de 200 kg mananca exact cat o gasca, adica aproximativ doua kilograme de furaj pe zi. Ei mananca furaj combinat - porumb, orz, grau, strot de floarea-soarelui - dar mancarea lor de baza este lucerna tocata. Sunt si foarte rezistenti la frig: rezista si la temperaturi de minus 30 de grade.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.