Snuppy, copia unui ogar afgan, a fost obtinut dupa 1.095 de incercari

Omul a devenit capabil a-si clona cel mai bun prieten: ogarul afgan Snuppy este primul caine clonat din lume. La capatul catorva ani de esecuri, aceasta rasa a fost adaugata la panoplia tot mai mare de animale clonate prin transfer de nucleu celular - metoda care a produs-o si pe oita Dolly - de catre echipa condusa de profesorul Woo-Suk Hwang, de la Universitatea Nationala din Seul, Coreea de Sud. Hwang este cercetatorul care, anul trecut, a socat lumea cu anuntul producerii primilor embrioni umani clonati, cu scopul de a recolta din ei celule embrionare pentru tratamente medicale.

Catelul "la indigo" are aceleasi urechi mari ca si tatal sau genetic, din care a si fost prelevata celula din care s-a format Snuppy. Numele catelusului este de fapt acronimul in limba engleza folosit la "botez" de cercetatorii sud-coreeni: "Seoul National University Puppy". Desi o reusita, clonarea lui Snuppy nu a facut decat sa evidentieze pericolele si micimea ratei de succes a unei astfel de proceduri. Cercetatorii sud-coreeni au subliniat ca sperantele legate de clonarea animalelor de companie decedate e inca un vis indepartat.

Cainii se numara printre mamiferele extrem de dificil de clonat, fiind totodata, ca si oamenii, susceptibili a dezvolta boli precum diabet, cancer, maladii cardiovasculare si degenerescente cerebrale sau articulare. Principalul obstacol este dificultatea producerii de ovule canine mature, nefertilizate, utilizate la crearea de clone. Pentru a-l obtine pe Snuppy, cercetatorii au implantat 1.095 de embrioni in 123 de caini si au facut trei operatii pe pui.

Razboiul clonelor

> Oita Dolly, primul mamifer clonat din lume, a vazut lumina zilei in Scotia, in anul 1996, provocand o imensa controversa in sanul comunitatii stiintifice.
> Vitei-frati clonati. In 1998, in Japonia, se nasc primii vitei clonati - a doua specie de mamifere reprodusa cu succes prin aceeasi tehnica folosita la Dolly.
> COPYCAT sau Cc (de la "carbon copy" - "copie la indigo") este prima clona de pisica, nascuta in noiembrie 2001.
> Cei cinci purcelusi clonati au venit pe lume in ziua de Craciun a anului 2001, ei fiind primii dintr-o serie de clone care vor servi la cresterea de organe si celule animale utilizabile in transplanturi umane.
> Eve. Specialistul italian in probleme de fertilitate umana Severino Antinori vorbeste despre clonarea umana in martie 2001, iar compania Clonaid, legata de secta raelitilor, anunta in 2002 ca a creat prima clona umana, Eve, fetita unei americance.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.