Rezervele de heliu ale Pamantului se vor risipi in 25 de ani, ne avertizeaza oamenii de stiinta, iar singura consecinta nu va fi lipsa haioaselor baloane cu heliu.

Pentru multi dintre noi, heliul este folosit doar la petrecerile pentru copii, pentru a umple baloane, care odata inspirat ne transforma vocea ca lui Donald Duck. Insa heliul este un gaz foarte important din compozitia atmosferei Terrei, disparitia lui avand consecinte grave asupra planetei noastre.

Potrivit DailyMail, resursele de heliu ale Pamantului au inceput sa dispara in ritm alert, in special in spitalele din intreaga lume care au ca sursa primara de racire a scannerelor de tip MRI acest gaz. Daca acesta va disparea, scannerelor vor deveni inutilizabile.

Cele mai mari rezerve de heliu ale Terrei se afla in straturile atmosferice aflate asupra statului Texas, deasupra orasului Amarillo, de unde este recoltat si vandut la un pret modic. NASA este cel mai mare consumator de heliu, pe care il lichefiaza si il foloseste la racirea reactoarelor nucleare si a telescoapelor spatiale.

Robert Richardson
, laureat al premiului Nobel in 1996 si profesor de fizici superioare in cadrul Universitatii Cornell din New York, a declarat pentru New Scientist ca, odata ce rezervele naturale de heliu vor disparea, nu vom putea sa le inlocuim cu absolut nimic.

Potrivit Descopera.ro, in cazul aeronavelor moderne, heliul este folosit din ce in ce mai des drept o alternativa mai sigura fata de hidrogen, deoarece nu este un gaz flamabil. Heliul s-a format in decurs de milioane de ani, prin descompunerea lenta a rocilor radioactive de pe Terra. In concluzie, pe viitor pretul unui balon cu heliu ar putea creste de la cativa banuti, pana la 100 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.