Agentia suedeza de produse medicale (Lakemedelsverket) a demarat o ancheta privind posibilitatea ca un vaccin impotriva gripei cu virus A/H1N1, Pandemrix, sa favorizeze aparitia narcolepsiei.
"Agentia a primit sase notificari din partea unor angajati din sanatate sugerand narcolepsia ca posibil efect secundar al unei vaccinari impotriva gripei porcine cu Pandemrix. Agentia va (...) evalua posibila legatura intre vaccinare si reactiile raportate", anunta Lakemedelsverket, potrivit MEDIAFAX.

Rapoartele se refera la adolescenti de 12 pana la 16 ani care au dezvoltat "simptome compatibile cu narcolepsia", la una sau doua luni dupa injectarea vaccinului, potrivit agentiei, care precizeaza ca, la ora actuala, nu exista suficiente informatii care sa arate o legatura cauza-efect intre vaccin si maladia care provoaca accese de somn incontrolabile. Agentia suedeza afirma ca are contacte cu alte tari din Uniunea Europeana pe aceasta tema.

In Finlanda, Institutul national pentru sanatate (THL) analizeaza de asemenea riscul existentei unei legaturi intre boala somnului si vaccinul impotriva virusului H1N1, in special Pandemrix, dupa o crestere a numarului cazurilor de narcolepsie constatate in aceasta primavara la copii, a anuntat, miercuri, agentia finlandeza STT.

Rezultatele preliminare ale anchetei finlandeze sunt asteptate sa fie date publicitatii pana la sfarsitul anului. In Uniunea Europeana, aproximativ 30 de milioane de persoane au fost vaccinate cu Pandemrix, produs de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline, precizeaza Lakemedelsverket.


Suedia a cumparat 18 milioane de doze de Pandemrix, suficiente pentru doua injectii administrate celor 9,3 milioane de locuitori ai sai.

Potrivit THL, mai mult de 2,5 milioane de finlandezi au fost vaccinati impotriva gripei cu virus A/H1N1 si aproximativ 750 dintre ei au raportat efecte secundare (febra, dureri de cap, tuse). Un caz a fost legat de narcolepsie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.