Medicii americani sunt de parere ca in sfarsit pot regenera nervii spinali, care controleaza miscarile voluntare, a caror functionare este stopata, de regula, in urma unor accidente suferite in zona coloanei vertebrale.
Potrivit unui studiu publicat in revista Nature Neuroscience, prin manipularea unei enzime care este implicata in procesul de crestere celulara, cercetatorii de la Harvard Medical School si de la University of California, Irvine (UCI) din Statele Unite ale Americii au reusit sa regenereze nervii spinali, in laborator, pe soareci.

Aceasta reusita a savantilor americani a fost anuntata la putin timp dupa ce o alta echipa americana a anuntat ca a reusit sa "repare" nervii optici ai unor soareci, redandu-le astfel vederea, informeaza bbc.co.uk. Potrivit expertilor britanici, urmatoarea provocare va consta in gasirea unor modalitati eficiente pentru a transforma aceste descoperiri medicale intr-un tratament ce poate fi aplicat pe pacienti umani.

Capacitatea organismului mamiferelor de a produce noi celule nervoase este prezenta la nastere, insa ea scade rapid odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru inseamna ca, in cazul unui traumatism vertebral, celulele din componenta nervilor spinali, denumite axoni, nu se mai pot regenera.

In acest studiu, cercetatorii americani au analizat mecanismul care stimuleaza cresterea unor noi celule nervoase in cazul mamiferelor tinere. Ei au reusit acest lucru prin blocarea genei PTEN, care, in mod normal, stopeaza procesul de crestere a unor celule nervoase noi. Medicii de la Harvard Medical School si de la University of California, Irvine (UCI) au anuntat cu aceasta ocazie ca au obtinut "o regenerare substantiala" a nervilor spinali pe animalele testate, adaugand ca vor concepe in curand o serie de teste pentru a verifica daca maduva spinarii astfel regenerata si-a reluat toate functiile, gratie metodei lor.

"Pana in prezent, o astfel de regenerare robusta a nervilor era considerata imposibila la nivelul coloanei vertebrale. Paralizia si pierderea functiilor maduvei spinarii, in urma unor traumatisme, erau considerate afectiuni ce nu pot fi tratate, insa descoperirea noastra deschide calea catre o posibila terapie, prin intermediul careia vom putea stimula regenerarea nervilor si refacerea conexiunilor nervoase in cazul pacientilor umani care au suferit traumatisme la coloana vertebrala", a explicat profesorul Oswald Steward, coordonatorul studiului.

Citeste si:
URBAN re:Fresh - Regenerarea urbană ca generator de venituri
URBAN re:Fresh - Regenerarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.