Doar un roman din sapte este alfabetizat stiintific, 42% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si 35% sunt convinsi ca daca beau apa dupa o persoana infectata cu HIV se pot imbolnavi.
Potrivit raportului de cercetare „Publicul romanesc si stiinta”, realizat de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti, arata ca 34% dintre romani nu stiu ca genele tatalui sunt cele care influenteaza sexul copilului nou-nascut si 66% considera ca antibioticele sunt bune pentru ca trateaza atat virusii cat si bacteriile.

In schimb, Romania se situeaza pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste increderea populatiei in horoscop sau in numere norocoase.

Peste 40% dintre respondenti cred ca „unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiti oameni” sau ca zodia unui om ii influenteaza personalitatea si comportamentul.

Aproximativ jumatate dintre cei intervievati cred ca norocul este mai important pentru succesul in viata decat scoala. La fel de multi tin cond de zicala "daca te mamanca palma stanga vei primi bani" sau "cine nu are noroc in dragoste are noroc la carti". 50% dintre cei care au raspuns acestui raport cred ca deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii rosii.

Retail jobs

Romania se afla printre primele cinci tari europene ca procent al celor care merg cel putin o data pe luna la biserica, respectiv 50%, iar patru romani din cinci nu cred in teoria evolutionista si cred ca Dumnezeu a creat toate fiintele, asa cum sunt ele astazi.

Studiul mai arata ca trei sferturi dintre romani spun ca stiinta le schimba viata prea repede, iar 59% considera ca ne bazam prea mult pe stiinta si prea putin pe credinta religioasa.

Potrivit concluziilor raportului de cercetare, publicul romanesc se caracterizeaza printr-unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica din Europa. "Stocul public de cunoastere stiintifica din Romania contemporana releva un deficit stiintific accentuat: aproximativ 80% din populatie nu dispune de cunostinte stiintifice elementare si de un vocabular stiintific activ; de asemenea, aproximativ 80% dintre romani nu stiu cum este aplicata metoda experimentala de cercetare si opereaza precar cu probabilitatile", se arata in rezumatul raportului.

Citeste si:
Oana Zăvoranu, adevărul despre intervențiile estetice: „Mai multe...
Oana Zăvoranu, adevărul...

In context european, romanii sunt mai putin „alfabetizati” din punct de vedere stiintific. Deficitul cognitiv-stiintific al publicului roman este unul dintre cele mai mari din Europa. Conform datelor Eurobarometrului special 224, Romania se afla in 2005 pe locul 24 din 29 de tari europene (EU29), in ceea ce priveste nivelul cunoasterii stiintifice a publicului.

Investigatia empirica a constat in utilizarea unui chestionar comparabil cu cele aplicate in cadrul Eurobarometrului Special al Comisiei Europene si a fost realizata in perioada iulie-septembrie 2009 pe un esantion stratificat multistadial probabilist, reprezentativ pentru populatia de peste 18 ani din Romania. La cercetare au lucrat prof. univ. dr. Lazar Vlasceanu, conf. univ. dr. Cosima Rughinis, lect. univ. dr. Adrian Dusa si asist. univ. drd. Ioana Alexandra Mihai.

Citeste si:
O nouă variantă extrem de violentă de HIV a fost descoperită în...
O nouă variantă extrem de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.