Schimbarile climatice violente au dus la aparitia unor marmote gigantice, mai puternice si mai pregatite pentru sezonul rece.

Potrivit myscience.cc, oamenii de stiinta sustin ca verile mai lungi au fortat marmotele sa se trezeasca mai repede din hibernare, dandu-le mai mult timp sa se reproduca si permitandu-le sa se ingrase mai mult inainte de urmatoarea perioada de hibernare.

Studiul recent, realizat de catre cercetatori americani si britanici de la Universitatea Sheffield si Imperial College din Londra arata ca populatia de marmote galbene (Marmota flaviventris) din Muntii Stancosi din Colorado a crescut alarmant pentru ca animalele se reproduc mai devreme, prin urmare puii lor au sanse mai mari sa supravietuiasca iernii.

Schimbarile regionale de climat ce au dus la prelungirea verilor a dus si la schimbarea aspectului marmotelor care sunt mai mare si mai puternice, desi pana acum se stia despre aceasta specie de mamifere ca se poate dezvolta doar in habitate cu veri scurte si ierni lungi, cu perioade mari de hibernare (7-8 luni intr-un an).

Studiul lansat saptamana acesta de catre Imperial College in publicatia Nature, a fost inceput inca din 1962, avand ca obiect de studiu animalele din Muntii Stancosi din Colorado, colectand date esentiale in perioada 1976 si 2008. Pentru a obtine datele din studiul lor, echipa a analizat masa corporala, nivelul de supravietuite si reproducerea marmotelor. De atunci, s-a observat ca masa medie a marmotelor a crescut cu 11%, iar numarul lor a crescut cu 25%.

Dr. Arpat Ozgul de la Imperial College London a explicat ca este nevoie de mai multe studii pentru a aprecia cum vor fi aceste animale afectate de schimbarile climatice care se preconizeaza pe viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.