Cea mai mare stea din univers, a carei stralucire este de 10 milioane de ori mai puternica decat a Soarelui, a fost descoperita de o echipa internationala de astronomi, cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) din Chile si al telescopului spatial Hubble.
Botezata R136a1, aceasta mega-stea ar fi avut la nastere, in urma cu peste un milion de ani, o masa de 320 de ori mai mare decat cea a Soarelui, scrie Mediafax.

Ea face parte dintr-un grup de stele gigantice descoperite recent de o echipa de astronomi coordonata de profesorul Paul Crowther, astrofizician la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, anunta BBC.

Razele ultraviolete pe care le emite sunt atat de puternice incat ar face imposibila viata pe Terra, daca aceasta stea s-ar afla in locul Soarelui, in centrul sistemului nostru solar.

"Insa ea se afla deja la o varsta intermediara. A suferit un regim intensiv si a pierdut o cincime din masa ei initiala, de peste 50 de ori masa Soarelui",
a declarat profesorul Crowther.

"Spre deosebire de oameni, aceste stele se nasc grele si pierd din greutate odata cu trecerea timpului", a adaugat profesorul britanic, care considera putin probabil ca o stea la fel de masiva sa fie descoperita in viitorul apropiat.

Studiul, realizat de oameni de stiinta din Marea Britanie, Malaysia si Germania, a fost publicat in jurnalul The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Un alt studiu, realizat cu ajutorul VLT si al Observatorului european austral (ESO) din Chile si publicat saptamana trecuta in revista Nature, a relevat faptul ca toate stelele avand o masa uriasa se formeaza in aceeasi maniera, pornind de la un disc de praf si de gaz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.