Cercetatorii americani sustin ca viata de pe pamant dispare la fiecare 27 milioane de ani, dupa care o ia de la capat.

Astrofizicianul Adrian Malott de la Universitatea din Kansas si paleontologul Richard Bambach de la Institutul Smithsonian sustin ca, cel putin in ultimii 500 de milioane de ani, a existat o explozie de extinctii la fiecare 27 milioane de ani.

Odata cu descoperirea acestui lucru, cercetarii cred ca Soarele ar fi orbitat de un “vecin intunecat” la fiecare 27 milioane de ani si de fiecare data aduce cu sine o multime de asteroizi pe care ii trimite pe Pamant. Acest saltelit a fost numit “Nemesis”, scrie The Telegraph.

Regularitatea cu care satelitul orbiteaza in jurul soarelui este aproape la jumatate din timpul estimat initial, spun cercetatorii. Asta deoarece in ultimii 500 de milioane de ani soarele a avut multe interactiuni cu alte corpuri, iar campul gravitational al acelor stele au afectat cu siguranta orbita Nemesisului, facandu-l sa-si piarda regularitatea de 27 milioane de ani.

Rata de extinctie, care poate sa difere de la 10% din speciile de pe pamant pana la intreaga viata de pe Terra, nu mai are loc exact la 27 milioane de ani, ci poate sa varieze, inainte sau dupa, cu aproximativ 10 milioane de ani.

Cu toate acestea, specialistii ne linistesc si ne spun ca nu e nevoie sa ne panicam, deoarece un asemenea eveniment a avut loc acum 10 milioane de ani, asa ca avem suficient timp la dispozitie pentru a vedea ce se intampla cu adevarat si pentru a gasi solutii la atacurile lui Nemesis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.