Membrii unei expeditii internationale care intentioneaza sa cucereasca varful K 2 din Himalya, cunoscut ca si Varful Mortii, si din care face parte si un aradean, au ramas fara mancare, dupa ce insotitorii pakistanezi le-au vandut alimentele aflata in tabara de baza.

Alpinistul aradean Zsolt Torok a spus ca se simte foarte slabit, iar suplimentarea cu alimente nu functioneaza din cauza vremii nefavorabile, potrivit NewsIn.

  • In Pakistan, oamenii te mint in fata

„Am ajuns la 7.200 metri pe Black Piramid si, de fapt, am terminat cu aclimatizarea. Situatia este foarte proasta pentru ca ne este foame si nenorocitii de pakistanezi ne mint incontinuu, fac afaceri pe spatele nostru si nici Gica (Gheorghe Dijmarescu, cetatean american de origine romana si conducatorul expeditiei – n.r.), cu experienta lui de viata, nu reuseste sa ii opreasca sa ne mai fenteze. In Pakistan este groaznic, oamenii te mint in fata. Au vandut mancarea noastra din tabara de baza si nu poti sa faci nimic. Ne tepuiesc pe unde pot si suplimentarea cu mancare nu functioneaza pentru ca este vreme rea si porterii nu vin peste pasul Gondogoro. De trei saptamani nu am mancat carne si sunt foarte slab, abia ma tarasc. Abia astept sa pot urca spre varf, ca atunci macar am mancarea aceea de altitudine, pe care am luat-o de acasa“, a spus Zsolt Tork, intr-un mesaj transmis colegilor din Arad.

Alpinistul aradean a mai transmis ca are de infruntat si un frig naprasnic. „M-am comportat bine la altitudine, de fapt cel mai bine de pana acum. Tusea se pare ca este din cauza vantului si a frigului deosebit. Am scuipat si a inghetat instantaneu. Este foarte frig si o mare parte din energia mea se duce sa compenseze frigul. Cam in fiecare zi ninge si este vreme rea“, a mai relatat Torok.

In ceea ce priveste stadiul expeditiei „Sunny K2 - 2010“, membrii ei, printre care si alpinistul aradean, au terminat perioada de aclimatizare si asteapta o fereastra de vreme buna ca sa echipeze ultimele doua tabere de unde vor ataca Varful Mortii. Se pare ca fereastra de vreme buna este preconizata pentru data de 15 - 16 iulie, cand vor incepe sa urce in taberele superioare, urmand sa coboare si sa astepte o noua fereastra pentru ascensiunea varfului.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

„Am dormit doua nopti in Camp 1 si trei nopti in Camp 2. Ascensiunea este foarte dura si, desi imi place, am nevoie de toata vointa pentru a mai face un pas inainte. Mai sus de C1 este vant aspru si periodic ma opresc sa verific daca nu am degeraturi. Abia astept sa pot urca spre varf, ca atunci macar am mancarea aceea de altitudine pe care am luat-o de acasa. Am nevoie de mai multa vointa decat am avut vreodata, dar trebuie sa ma gandesc cum voi cobori de acolo“, a mai spus Zsolt Torok.

Aradeanul Zsolt Torok face parte dintr-o echipa internationala de alpinisti care a plecat, luna trecuta, spre Himalaya, pentru a cuceri varful K 2 (8.611 m), considerat „varful mortii“, din cauza numarului mare de oameni care si-au pierdut viata in tentativele de escaladare.

  • Despre Sunny K2 Expedition

Torok este singurul roman care face parte din “Sunny K2 Expedition” si are coechipieri din Austria, Germania, Suedia, SUA si Nepal. Expeditia este organizata si condusa de Gheorghe Dijmarescu, un cetatean american de origine romana, care are o vasta experienta la activ, cu peste zece ascensiuni reusite pe Everest si cu doua tentative pe K2 (cota atinsa in 2009 este 8.300 m).
Citeste si:
Gadgeturi outdoor pentru iubitorii de munte: accesorii pentru a...
Gadgeturi outdoor pentru...

Varful K 2 se afla in masivul Karakorum, Pakistan, in Asia Centrala, regiunea Baltoro (langa al doilea ghetar din lume ca extindere si lungime), la aproximativ 10 zile de mers pe jos din ultima localitate, Ascole. K2 este al doilea varf al lumii, dar alpinistii spun ca este primul ca periculozitate. Litera K desemneaza masivul Karakorum, uriasul lant muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrala, iar cifra 2 o ordine stabilita arbitrar de primii topografi. Varful a fost cucerit pentru prima data in iulie 1954 de alpinistii italieni Achille Compagnoni si Lino Lacedelli, iar performanta lor a fost marcata prin tragerea clopotelor in toate bisericile din Peninsula.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.