Pierderea cumpatului din cand in cand are un efect benefic asupra noastra, ne spun specialistii, adaugand ca exprimarea furiei ajuta la eliberarea de stres.
Ultimele descoperiri din domeniul psihologic arata ca exprimarea emotiilor este mai buna pentru sanatatea mentala decat adunarea lor in interior. Asadar, exprimarea furiei creste cantitatea de sange catre o parte a creierului, despre care se crede ca se ocupa de sentimentul de fericire, potrivit The Telegraph.

Oamenii de stiinta au fost intotdeauna curiosi sa afle ce se intampla cu corpul nostru atunci cand suntem furiosi. Pentru a testa aceste reactiiei au strans 30 de oameni intr-un laborator si le-au ridicat treptat nivelul furiei, fiindu-le masurate nivelul testosteronului si a cortizolului (hormonul stesului) din sange, si li s-a scanat creierul si la inceputul si la sfarsitul experimentului.

Rezultatele studiului, publicate in revista "Hormoni si Comportamente", au demonstat ca emisfera stanga a creierului devine mult mai stimulata atunci cand sunte furiosi. Potrivit Sciencedaily.com, Dr Neus Herrero, de la Universitatea Valencia din Spania, care a demarat studiul, a declarat ca regiunea frontala dreapta a creierului este implicata in experientele emotionale de natura pozitiva, in timp ce partea dreapta este mai degraba relationata cu cele negative. "Inducerea furiei genereaza schimbari profunde in corpul oamenilor, care controleaza inima si hormonii", a declarat acesta, adaugand ca "au loc schimbari si in activitatea cerebrala, in special in lobii frontali si temporali".


Insa, studiul a scos la iveala si ca aceasta enervare poate avea si efecte negative asupra oamenilor, datorita cresterii batailor inimii si a presiunii sangelui, ceea ce poate provoca atacuri de panica, comotii cerebrale sau atacuri de cord.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.