Oamenii de stiinta americani au reusit sa creeze un organism viu din elemente chimice. Descoperirea ridica intrebari cu privire la esenta vietii.

Expertii de la laboratoarele Maryland din California au reusit sa creeze primele "celule sintetice" din lume, o bacterie numita Mycoplasma mycoides, a anuntat omul de stiinta american Craig Venter, un pionier in genomica.

"Am trecut de o bariera psihologica critica. A schimbat modul meu de a gandi, atat in ceea ce priveste stiinta, cat si filosofia vietii si modul in care functioneaza", a adaugat acesta.

  • "Experimentul deschide cea mai profunda usa a istoriei omenirii"

Genele bacteriei au fost construite in totalitate in laborator, "din patru sticle cu substante chimice pe un sintetizator chimic, pornind de la informatii din calculator", a explicat expertul.

Experimentul, rezultatul unui proiect ce dureaza de 15 ani, a fost publicat in revista Science si a fost salutat drept un punct de referinta de multi oameni de stiinta si filosofi.

"Venter intredeschide cea mai profunda usa a istoriei omenirii, posibil chiar intrezarind destinul sau", considera Julian Savulescu, profesor de origine romana, considerat o autoritate in bioetica . "Acesta este un pas catre (...) crearea de organisme vii, cu capacitati si trasaturi care nu s-ar fi putut dezvolta niciodata natural", a adaugat acesta.
Bacteria sintetica are 14 secvente de marcare in genom - bucati de ADN adaugate pentru a le distinge de cele naturale.

  • Organismele s-au comportat si s-au divizat in laborator asemeni bacteriilor naturale.

Oamenii de stiinta de la Institutul Venter intentioneaza sa progreseze rapid catre tinte mai utile, care nu exista in natura. Acestia sunt interesati in special de alge, care pot capta dioxidul de carbon din aer si produce combustibil.
Specialistii au construit genomul sintetic al Mycoplasma mycoides, cu cele un milion de legaturi, lipind bucati de ADN care contin fiecare circa 1.000 de legaturi. Ulterior, au transferat genomul complet intr-o alta bacterie M. capricolum, al carui ADN fusese indepartat.

Genomul transplantat a "inviat" celula gazda si a pus stapanire pe sistemul sau biologic. Dupa 30 de diviziuni celulare, in laboratoare au fost miliarde de bacterii sintetice M. mycoides.

"Avem nevoie de standarde noi de evaluare a sigurantei pentru astfel de cercetari radicale si aparare in fata folosirii defectuoase si abuzului de catre armata sau teroristi", potrivit lui Savulescu. In replica la aceasta descoperire, presedintele americyan Barack Obama a cerut comisiei de bioetica sa studieze problemele ridicate de bateria sintetica si sa prezinte un raport in sase luni.

Citeste si:
7 fapte despre persoanele stângace susținute de știință pe care nu...
7 fapte despre persoanele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.