Poate o familie formata din sase persoane sa locuiasca confortabil, timp de un an de zile, fara a avea nevoie de surse de energie provenite de la combustibili fosili?
Proiectul rezidential „Eco Plus Home” din Bathurst, Canada, a debutat pe 13 septembrie 2009 si a presupus construirea unei case, care sa demonstreze ca o familie cu 6 persoane si venituri medii poate trai la aceleasi standarde de confort, folosind tehnologiile ecologice si economice disponibile pe piata la momentul actual. Consumul energetic la zi este disponibil pe ecoplushome. Mai mult, locatarii raspund saptamanal, pe chat, la toate intrebarile adresate pe site.

In primele 6 luni ale experimentului „Eco Plus Home”, s-a ajuns la concluzia ca nivelul emisiilor de CO2 ale unei case de acest tip este aproape zero, in timp ce o locuinta obisnuita produce in medie opt tone de CO2 pe an. La demararea proiectului si construirea casei Eco Plus Home s-a pus un mare accent pe durabilitate si pe raportul pret-performanta. Obiectivul acestui experiment este de a construi in serie case accesibile financiar, ecologice si economice, fara a se face insa rabat de la calitate sau confort, luandu-se ca model casa experimentala ''Eco Plus Home''.

Pe 13 septembrie 2009, a fost planificata mutarea familiei Kenny, formata din tatal Bryan, mama Renee si copiii Tyler (14), Grayson (13), Shane (9) si Olivia (6). „Suntem convinsi ca acest experiment va avea implicatii majore. Daca o familie compusa din sase membri poate trai fara surse de energie provenita din combustibili fosili, atunci oricine se poate descurca in aceste conditii”, a spus Renee Kenny.

Panourile solare asigura incalzirea si prepararea apei calde menajere utilizand energia solara, iar pompa de caldura capteaza energia inmagazinata in sol, pe care o transforma, prin intermediul unui agent termic, in caldura pentru locuinta. Pentru functionarea corespunzatoare a pompei de caldura, aceasta are nevoie de energie electrica, iar instalatia fotovoltaica produce in decursul unui an mai multa energie electrica, fara emisii de CO2, decat poate consuma pompa de caldura. Astfel, aceasta energie este suficienta pentru a fi utilizata la functionarea unui autovehicul electric. Energia electrica in surplus este inmagazinata in reteaua electrica publica si poate fi reutilizata atunci cand este necesar. Astfel, se asigura un nivel optim de confort chiar si in conditiile climatice dificile specifice iernilor din Canada, in timpul carora temperaturile ajung pana la minus 35 de grade Celsius. Cu toate acestea, bilantul energetic ramane pozitiv pe parcursul intregului an.


„Constructia acestei case reprezinta o continuare a proiectului Solar Decathlon, initiat in anul 2007. Casa construita de noi atunci, si care a castigat competitia TU Darmstadt, a fost initial un prototip, insa Eco Plus Home este echipata complet cu produse incluse in gama noastra actuala. Casa este o dovada a faptului ca alimentarea cu energie din surse regenerabile este posibila si chiar accesibila, fara ca acest aspect sa influenteze in vreun fel stilul de viata al locatarilor. Astfel, este posibila distantarea de resursele de energie provenite din combustibili fosili si de preturile in continua crestere aferente acestui tip de energie”, a declarat Mario Gross, coordonator de proiect in cadrul Diviziei de termotehnica Bosch.
Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești casa prin soluții sustenabile
Cum să îți îmbunătățești casa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.