Cercetatorii de la Universitatea din Geneva sunt de parere ca stiinta are putere demiurgica, promovandu-si noua inventie: laserul care naste nori.
Potrivit engadget.com, acestia au reusit sa cheme ploaia, doar indreptand un laser de 5 terawatti in spectru infrarosu spre cer. Astfel, au reusit sa creeze, doar furand electroni, scurte rafale de ploaie.

Gurile rele spun ca aceasta tehnica nu ar putea fi niciodata utilizata pentru a genera o ploaie adevarata, folositoare (comparativ cu alte tehnici de producere a norilor), insa echipa care s-a ocupat de acest proiect a reusit sa produca nori atat in laborator, cat si deasupra Berlinului.

Potrivit unui articol publicat de catre portalul Armonia Naturii, din punct de vedere istoric, prima ploaie artificiala a fost provocata la Bucuresti in anul 1931 de catre cercetatoarea Stefania Maracineanu. Cercetarile urmatoare in acest domeniu au continuat abia in anul 1946, cand inginerul american Vincent J. Shaefer a facut o experienta pe muntele Washington, dispersand din avion, la baza norilor, zapada carbonica, ceea ce a dat nastere unei averse puternice.

In acelasi articol, Razboiul geofizic - Tehnici de modificare a mediului inconjurator in scopuri militare, autorul aminteste si de prima ploaie artificiala in scopuri militare. Aceasta a fost provocata, in anul 1963 de catre armata americana in Vietnam, iar in anul 1966 tot americanii au provocat ploi torentiale cu urmari dezastruoase pentru provinciile din nordul Laos-ului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.