Creierul inca ne fascineaza, fie ca suntem oameni de stiinta sau simpli trecatori prin viata. De multe ori, il putem pacali printr-o serie de experimente care ne amuza si ne fascineaza in egala masura...
  • La universitatea Oxford a fost tinut un experiment ce implica perceptia durerii de catre un subiect aflat intr-o situatie deosebita. S-a demonstrat ca vizualizarea unei rani la un deget printr-un binoclu intors (care arata o imagine mai mica) a diminuat drastic durerea generata de acea rana. Durerea este modulata prin intermediul analizorului vizual, tocmai de aceea este de preferat sa nu ne uitam la rana atunci cand ne accidentam..
  • Amintiri false. Daca iti aratam acum o poza photoshop-uita (a se citi editata...) cu tine copil fiind intr-un balon cu aer cald, vei spune ca e adevarata sau falsa? Creierul renunta la detalii cand produce memorii si tinde sa umple unele spatii cu fabulatii proprii. Alte persoane pot introduce amintiri false si nu neaparat prin hipnoza. Daca ai fost la Disneyland si peste ani cineva iti arata o poza cu tine si cu o mascota Bugs Bunny, vei spune ca iti amintesti perfect scena. In realitate, Bugs Bunny nu are ce cauta acolo, el nu este un caracter Disney. Ai grija ce recunosti ca ai facut candva…


Citeste si 5 moduri: [Cum sa-ti pacalesti creierul...]
  • Efectul Ganzfeld. Creierul este bombardat continuu cu o cantitate uriasa de informatie, venita pe calea organelor receptoare (simturi). Efectul Ganzfeld poate ajunge la rezultate asemanatoare consumului de substante halucinante (LSD, spre exemplu). Experimentul consta in izolarea corpului intr-o camera linistita, introducerea in urechi a unor casti cuplate la un radio setat la o frecventa neutra, emitand asa numitul sunet alb si atasarea pe ochi a cate o jumatate de minge de ping pong, utilizand banda adeziva. Deasupra jumatatilor de minge se plaseaza o lumina rosie. In scurt timp, creierul se obisnuieste cu lumina si zgomotul, incepand adevaratul spectacol Ganzfeld, generat de diminuarea drastica a stimulilor care mai ajung la el. Se pare ca asa se obtin halucinatii si stari euforice…
Click aici pentru a descoperi alte 7 experimente interesante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.