Conservationistii sunt de parere ca internetul a devenit una dintre cele mai mari amenintari la adresa speciilor aflate pe cale de disparitie.
Principalul motiv pentru care internetul a devenit un dusman al acestor specii rare este ca acum este mai usor ca oricand sa cumperi si sa vinzi orice pe internet, de la pui de leu vii la piei neprelucrate de ursi polari in licitatiile online si pe chaturi. Descoperirile au fost prezentate la Conventia pentru Comertul International cu Specii Amenintate, tinuta la Doha, in Qatar, la care au participat 175 de state.

“Internetul devine factorul dominant in comertul mondial privitor la speciile protejate”, a spus Paul Todd de la International Fund for Animal Welfare, potrivit BBC.

Acesta a mai adaugat ca mii de specii aflate in pericol de disparitie sunt in mod frecvent vandute pe internet, cumparatorii si vanzatorii profitand de protectia anonimatului pe care le-o ofera marea piata globala a WWW-ului. SUA este cea mai mare piata, dar Europa, China, Rusia si Australia joaca si ele un rol mare.

Duminica, delegatii Conventiei pentru Comertul International cu Specii Amenintate vor vota interzicerea comertului unui tip foarte rar de salamandra iraniana, Kaiser's Spotted Newt, despre care organizatia World Wildlife Fund spune ca a fost devastata de comertul online. Insa, incearcarea de a bana comertul cu ursi polari, ton si corali extrem de rari a esuat din cauza votului unor tari foarte puternice. In plus, o propunere din partea SUA si a Suediei de a reglementa comertul de corali rosii si roz – care sunt incrustati in bijuterii scumpe si vandute exclusiv pe internet – a fost infranta din cauza impactului pe care interdictia ar avea-o asupra comunitatilor sarace de pescari.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.