In zilele noastre simtul umorul reprezinta o trasatura importanta pe care o cautam in oameni cu care ne inconjuram.

Conform unui studiu publicat in jurnalul Psychology Today , umorul e ca o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte te poate ajuta sa cunosti oameni, sa legi relatii, sa faci fata provocarilor vietii.

Pe de alta parte umorul poate avea si un caracter coroziv fiind un rezultat al lipsei de respect de sine. Acesta poate uneori ascunde probleme de adaptare la mediu, o emotivitate exagerata ba chiar ostilitate fata de sine sau fata de ceilalti.

Aceste lucruri depind de tipul de umor pe care il prefera fiecare. Autorul studiului, Rod Martin, psiholog in cadrul University of Western Ontario, ne ofera si o categorizare a diferitelor tipuri de umor. Fiecare dintre acestea reflecta felul de a fi al unei persoane, scrie Kudika.

1. Umorul dispretuitor

Caracterizat prin agresivitate, umorul dispretuitor consta in umilirea unei persoane sau a unui grup social. Preferat de comicii de stand-up, acest tip de umor e facut in detrimentul unei parti terte. Dupa cum e de asteptat, astfel de umor prinde foarte bine la toti cei care nu sunt atacati direct.

Cand cei responsabili pentru glume de acest fel sunt luati la intrebari, reactia lor e una standard, “era o gluma”. Astfel se evita asumarea responsabilitatii pentru cele spuse.

Pe scena acest tip de umor e directionat mai ales impotriva figurilor politice sau a vedetelor zilei insa in viata de zi cu zi victimele sunt cel mai adesea oameni ce se invart prin aceleasi cercuri. Umorul de acest tip are un efect negativ asupra tintelor.

Un exemplu de astfel de umor ne vine din partea actorului de comedie si moderatorului TV Bill Maher care nu se fereste sa atace pe toata lumea, de la republicani, democrati, persoane religioase, feministe etc. “Ceea ce fac membrii democrati din congres femeilor din personalul lor, membrii republicani fac intregii tari” sau “republicanii spun ca sexul e ceva rau pentru ca intr-adevar cu ei asa si este” sunt doar cateva dintre glumele lui.

2. Umorul liant

Acesta reprezinta o calitate destul de rara. Oamenii care recurg la un astfel de umor reusesc sa amineze atmosfera dintr-o incapere fara a face pe nimeni sa se simta prost. Astfel de persoane sunt in general vazute ca amuzante, bune si capabile sa rada de propriile greseli.

Umorul liant se axeaza pe identificarea si evidentierea similaritatilor dintre oameni ceea ce contribuie nu doar la o atmosfera placuta dar si la o senzatie de unitate.

Citeste articolul integral pe Kudika.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.